Евродепутатът Светослав Малинов идва в старозагорските ГПЧЕ и ПМГ днес с “Европейско междучасие”

STZAGORA.NET
*
Евродепутатът от ЕНП/РБ/ДСБ Светослав Малинов е днес в Стара Загора за две срещи по линия на собствения му проект “Европейско междучасие”. Той ще бъде при учениците в езиковата гимназия “Ромен Ролан” и Природо-математическата гимназия “Гео Милев”. С учениците от горните класове политикът ще разговаря за дейността, целите и проблемите на Европейския съюз, Европарламента и другите евроинституции, след което ще последват дискусии. Крайната фаза в проекта обхваща конкурс и посещение в Брюксел. Първата група ученици вече осъществи пътуването и се завърна у нас.

Инициативата “Европейско междучасие” е в подкрепа на позицията на Светослав Малинов, че гражданското образование трябва да стане задължителен предмет в средните училища в България. “Подобен предмет може да даде на нашите деца основни познания за работата и взаимодействието на институциите, за нормотворчеството и прилагането на законите, както и за мястото и ролята на всеки гражданин в една демократична система. Задължителният час по „гражданско общество“ ще направи младите хора по-подготвени и ще им позволи да правят информиран избор в различни ситуации” – пише евродепутатът в блога си http://smalinov.eu.

Инициативата „Европейско междучасие“ ще продължи до края на втория му пореден мандат като член на Европейския парламент през 2019 г. Учителите и директорите в средните училища, които желаят тяхното училище да се включи в програмата, могат да се свържат с екипа му на office@smalinov.eu.

“След вече близо 40 посетени училища мога да кажа, че у нас голяма част от младото поколение вече е напълно наясно с правата и свободите си, даже са ги ползвали, и очакват нови. Следят и дебатите в Европейския съюз” – съобщи Малинов. Той вече е получил голям брой покани за гостуване, които ще го ангажират с посещения до края на мандата.

Пред медиите в Стара Загора Светослав Малинов изрази задоволство от успешно сработилото споразумение за реадмисия на бежанците между ЕС и Турция. След близо 130 хиляди мигранти по балканския маршрут (Турция-Гърция) през първите три месеца на годината, през април, вече при сключено споразумение, по данни на ФРОНТЕКС отпреди два дни бежанците са вече само 2700. Което надхвърля и най-оптимистичните очаквания. По алтернативния маршрут през Средиземно море увеличението на броя на пристигналите мигранти е само с 2000 души – от 6 на 8 хиляди. “Това е бил начинът – споразумение с Турция, затваряне на границата между Гърция и Македония, масирана помощ на Гърция, охрана на гръцко-турската морска граница с патрули и дори от НАТО, и, разбира се, обещанието за финансиране на Турция с 3-те милиарда евро” – обобщи евродепутатът. Той не скри, че въпреки това желаните от Турция преговори за присъединяване към ЕС и за визова либерализация няма да последват автоматично, тъй като източната ни съседка все още не е покрила част от правилата и изискванията на ЕС. “Турция няма да бъде третирана по някакъв специален начин, само защото имаме споразумение за бежанците и защото Турция е много голяма държава, важен партньор на ЕС и всичко останало. България навремето също мина по този път” – припомни Светослав Малинов.

Евродепутатът сподели и че в ЕС не съществува “План Б” в случай, че на референдума на 23 юни британците се произнесат против оставането на страната им в 28-членния Европейски съюз. Никой в Брюксел не се наема да коментира какви точно ще са последиците от едно такова решение на Острова, призна той.
#gerb

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн