Новата трибуна на стадион “Верея” бе открита днес в присъствието на премиера, министъра на спорта и кмета на Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Живко Тодоров: Стара Загора заслужава да бъде един от центровете на спорта в България
*
Новата трибуна на стадион „Верея“ в Стара Загора, кв. “К.Ганчев”, бе открита официално днес. Тя е с капацитет 1214 зрителски места. Така реално бе изпълнена инвестиционната програма предвидена в договора между община Стара Загора и ФК „Верея“ за модернизация на общинския стадион в кв. “Кольо Ганчев”. Проектът се реализира по европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA.

„Да е честита новата придобивка на старозагорци!“ – каза премиерът Бойко Борисов при откриването на новоизградената трибуна. Той излезе на терена като капитан на ветераните на “Витоша” Бистрица срещу ветераните на “Нефтохимик” Бургас и се отчете с хеттрик в крайния резултат 6:3 за своя отбор. На събитието присъстваха още министърът на младежта и спорта Красен Кралев, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, Николай Михайлов – председател на Съвета на директорите на “Трейс Груп Холд” АД и др.

„Спомням си преди 4 години, когато започваше строителството, тук буквално беше една изоставена нива, а не футболно игрище“ – каза Живко Тодоров. “Всичко, което виждаме днес е благодарение на „Трейс“ и на усилията на футболен клуб „Верея“. Модерното съоръжение нямаше да бъде възможно без програма JESSICA, която осигури финансирането му. Искам да благодаря на всички, които работиха в тази посока – на министерствaта на спорта, на регионалното развитие и благоустройството, на Българския футболен съюз, които помагат на Стара Загора да бъде домакин на много европейски и национални състезания.“

„Разчитаме на подкрепата на всички тези институции и през тази година, за да продължим да реализираме такива големи мероприятия, защото Стара Загора има публиката, има базата за тях – нашият град заслужава да бъде един от центровете на спорта в България“, подчерта Живко Тодоров.

„Старозагорският футболен клуб „Берое“, на който всички се радваме, нямаше да бъде същият, без да има и друг клуб, който е в негова подкрепа. Пожелавам на ФК „Верея“ от следващия сезон да успее да се включи в елитната група, така Стара Загора ще има два клуба, които ще са част от нея, показвайки, че градът ни е най-спортният! На футболистите на ФК „Верея“ пожелавам да бъдат успешни и да извоюват, както „Берое“, любовта на старозагорци“.

Частната инвестиция за цялото спортно съоръжение в кв. „Кольо Ганчев“е на стойност 5 млн. лв. и е пример за добра практика и взаимодействие между публичния и частния сектор, при изпълнение на политиките и мерките за развитие на спорта и спортната инфраструктура. Нисколихвеният кредит за трибуната е на стойност 870 000 евро.

Новото триетажното съоръжение отговаря на всички съвременни изисквания и покрива критериите на УЕФА***: покрити с козирка седалки за зрителите; модерни съблекални, съдийска стая и стая за ВИП зрители, помещения за масаж и физическа подготовка, лекарски кабинет, зала за пресконференции и коментаторски кабини, сервизни помещения, паркинг. За хората в неравностойно положение е изграден панорамен асансьор.

В първия етап на проекта (2010-2011 г.) бе извършено затревяване на футболния терен с естествена настилка и изграждане на самостоятелна поливна система. През 2012-2013 г. бе реализирана малка трибуна за 500 зрители, а през 2014 г. пак със средства от JESSICA в размер на 244 хил. лв., на стадиона бе изградено енергоспестяващо осветление. На 6 май 2015 г. официално бе открито и футболно игрище с изкуствена настилка. Комплексът стана база на националните гарнитури по футбол на България.

В резултат на направените инвестиции изграденото основно футболно игрище отговаря на стандартите за провеждане на национални и международни футболни дербита, лицензирано е от комисия и е включено в регистъра на БФС като възможност за провеждане на спортни прояви.
#vvv

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн