Спортен празник „Старозагорски олимпийски надежди“ в събота

STZAGORA.NET
*
На 14 май, събота, в 10.00 часа, в новия парк в кв. „Казански“ ще стартира петото издание на детски игри „Старозагорски олимпийски надежди“. Специални гости на спортния празник ще са Любо Ганев и змс Александър Томов. Събитието е посветено на м.с. Димитър Чифудов – първия старозагорски олимпиец на игрите в Мелбърн 1956 г.

В проявата са включени представяния на старозагорските клубове по бадминтон, волейбол, джудо, художествена и спортна гимнастика, тенис на корт, стрелба с лък, фехтовка и други спортове. Организаторите са предвидили и много музика и настроение от местни вокални групи и танцови състави.

Денят на спорта ще включва още и масов крос за три възрастови групи – до 12 години, до 16 години и над 16 години. Всеки, който желае да вземе участие, ще получи регистрационен номер.

Състезателният характер на спортното събитие тази година е засилен, като е увеличен наградният фонд. Ще има награди за колективни и индивидуални състезатели. Купа ще бъде връчена за най-добър европейски резултат.

Чрез спортния празник в Стара Загора ще бъдат отбелязани Международния ден на предизвикателството и Денят на българския спорт. На този ден през далечната 1894 година у нас пристигат 10 швейцарски учители по гимнастика, които поставят началото на спорта в България – те разработват модерна за времето си спортна програма за българските училища, внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика и развиват почти всички класически спортове. Благодарение на усилията им България става една от 14-те страни участнички в първите съвременни олимпийски игри в Атина през 1896 година.

Традиционната проява, която затвърждава мотото „Стара Загора – най-спортен град“, е организирана от Община Стара Загора, Граждански клуб ЛИПА и Българския олимпийски комитет.
#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн