Голям интерес към представянето на юбилейната книга за „Берое“

STZAGORA.NET
*
При голям интерес в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ бе представена книгата „Берое – 100 години футбол“, посветена на вековния юбилей на старозагорския тим, изработена по поръчка на Община Стара Загора. Автори на книгата са журналистите Венета Асенова, Емил Димов и Чавдар Златев. Идейната концепция, дизайнът и предпечата са дело на Илко Груев.

Луксозното издание с твърди корици представя историята, най-славните моменти и статистически данни в 192 страници пълноцветен печат. В него са поместени около 360 фотографии, които обхващат вековната история на футбола в града. В „Берое – 100 години футбол“ намират място спомените на бивши и настоящи футболисти, деятели и треньори. Книгата няма претенции за всеобхватност и пълнота, по-скоро е опит за представяне на духа и страстта на „Берое“, както и пулсът на града и феновете, обединяващи и в съзвучие с успехите на тима през годините.

На това акцентира в словото си при представянето на книгата в присъствието на общинското ръководство кметът Живко Тодоров. „Благодаря на всички, които са свързани с „Берое“ – ветераните, бившите собственици на клуба, настоящите футболисти, всички кметове, които са помагали и на цялата старозагорска общественост, която подкрепя „Берое“, защото нашият клуб е един от най-подкрепяните в България. Средно по публика винаги сме сред първите в страната, защото футболът се играе за хората. Ако нямаше публика, нямаше да го има и футболът. Можем да се поздравим с тази стогодишнина с достойнство, защото „Берое“ се е доказал като един от сериозните клубове в страната, който ще бъде винаги част от колорита на българското първенство. И макар и да е имал възходи и спадове и преди, смятам, че ще го има и в бъдеще, защото публиката, градът е жив, хората, които го представляват. Тази книга нека е награда за всички, които обичат клуба и му се радват. Поздравявам и настоящия отбор, който постигна много успехи, който извоюва купи, който ще продължи да ни радва. Нека поздравим и треньора Хубчев, под чието ръководство се случи всичко това, настоящия треньор Липенски и бъдещия, който беше представен наскоро. Нека всички сме обединени около темата „Берое“ и не се разделяме, защото в България всеки разбира от футбол и от политика, това е ясно на всички. Нека се съсредоточим върху това да помагаме на отбора, а не да се разделяме от него“, призова кметът.

От днес книгата е в продажба във фен-магазина на „Берое“ на стадиона, на цена от 18 лв. „Историята на един футболен отбор – това са неговите играчи, някои превърнали се в легенди, неговите успехи, победите в незабравими мачове, резултатите от двубоите със съперниците. Затова и тази книга поставя акцент точно на тези неща – чрез живи спомени, емоции и снимки. В своята история тимът има и тежки години, през които играе с отбори от по-ниските нива на българския футбол. Феновете на отбора не се срамуват от спадовете. Те помнят силните години и гледат само напред – към нови титли и купи. Очакват следващите велики мачове.

Това издание не е енциклопедия на футболния отбор „Берое“. 100-годишната история на футбола в Стара Загора, хилядите изиграни мачове, успехите и паденията едва ли могат да се разкажат в пълнота в едно издание, колкото и обемно да е то. Затова запознайте се с нашия поглед към историята на отбора и си спомнете за вашите емоции с „Берое“.

Светът е „Берое”! Този свят е кръгъл, събран в коженото кълбо, което всеки привърженик на отбора усеща в стомаха си, свит на топка, когато на стадиона тя трябва да изпъне мрежата на противниковата врата. След това се превръща в сълзи от болка или от радост! „Берое” е свят, който обединява и те кара да обичаш… И всичко в него е зелено-бяло“, пишат авторите в обръщението си към читателя.

Ръководителят на екипа на книгата Илко Груев благодари за доверието ат страна на Общината и свободата, която е имал по време на работата по подготовката на изданието. „Действаше се бързо от мен и моя екип, за да сме готови за празника и официалната кулминация на празниците, които ни предстоят. Книгата е насочена към различен тип аудитория. Има предимно снимки, които ни насочват към различни периоди. Благодаря на Ани Георгиева, която работи и в момента за клуба и всички снимки, които виждате в сайта на клуба са приоритетно дело. Благодаря и на Мено Олгерс, който е холандец, който не е имал официален ангажимент да работи за клуба, но го е правил от добра воля, за клуба. Не трябва да пропускам Атанас Жеков и другите автори, както и Регионалната библиотека, Историческия музей, Държавния архив. Една от целите е да вдъхнем още повече самочувствие и на настоящия отбор при домакинствата и гостуванията в България и Европа. Несъмнено историята на футбола в Стара Загора започва през 1916 година с прашни игрища и аматьорско желание. Прекъсван е по време на войните. Стара Загора има история“, заяви още той.

Освен зам.-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Йордан Николов и Янчо Калоянов, в залата беше и бившият кмет на града Тотьо Нанев, както и Цанко Яблански и д-р Евгений Желев, които разказаха интересни моменти от своите мандати, свързани със съдбата на тима през годините.

Един по един пред микрофона застанаха и футболните легенди Георги Белчев – консултант на книгата и ветеран на „Берое“, Пламен Липенски – ветеран на „Берое“ и настоящ треньор на клуба, Стойчо Младенов – легендарен футболист на клуба, Евгени Янчовски – треньор на шампионския отбор на „Берое“ от 1986, Петко Петков – голмайстор номер 1 в историята на клуба, Тенчо Минчев – капитан на шампионския отбор от 1986 година и Кънчо Кашеров, както и капитанът на настоящия отбор на „Берое“ Иво Иванов.

Присъстващите в залата видяха и клипа на песента Светът е Берое с авторСтефан Вълдобрев, изпълнена заедно с “Обичайните заподозрени”, feat. Поли, Гъмов, Ваня & The Fans. Екип на продуцентска къща Файв Стар Медиа Груп в момента работи върху филм, посветен на 100-годишнината на ПФК „Берое”, по поръчка на Община Стара Загора.

По събитията за отбелязване на „100 години Светът е Берое“, които продължават през цялата година работи Инициативен комитет с председател кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. На юбилея е посветен и Международния детски турнир по футбол за набор 2002 г., който ще се проведе на 18 и 19 май в Стара Загора. По повод годишнината ще бъдат пуснати специална пощенска марка от “Български пощи”, както и юбилейна монета от БНБ.

Богатата прoгpaмa на тъpжecтвaтa зaвъpшвa на 6 юни в 21.00 чaca c oпepния cпe?тa?ъл „Aидa нa cтaдиoнa – 100 гoдини Бepoe“, в изпълнение на op?ecтъp, xop и бaлeт нa Дъpжaвнa oпepa – Cтapa Зaгopa, и op?ecтъpа oт Дъpжaвнa oпepa – Pyce.

Програма „100 години Светът е Берое“ на Община Стара Загора

Пpoгpaмa зa 17 мaй:

Oфициaлнo oтбeлязвaнe нa юбилeя „100 гoдини Cвeтът e Бepoe“
Пpиятeлcкa фyтбoлнa cpeщa „Бepoe“ – „Пapтизaн“ (Бeлгpaд, Cъpбия)
cтадион „Бepoe“ – BXOД CBOБOДEH!
18 чaca – Haчaлo нa тъpжecтвeнa пpoгpaмa и нaгpaждaвaнe нa зacлyжили вeтepaни и дeятeли нa „Бepoe“
19:16 чaca – Haчaлo нa фyтбoлнaтa cpeщa

2-5 юни:

Hoвия пapк – кв. „Казански“ – Фecтивaл „Ѕtаrа Zаgоrа mеzі“, пoд мoтoтo „100 гoдини Cвeтът e Бepoe“. Koмбинaция oт кoнцepти, тypниpи, излoжби, aтpaкциoни, кyлинapни излoжитeли oт бaлкaнcки дъpжaви.
Mнoгo „бepoйcки“ eмoции!

6 юни:

21 чaca – Cтaдиoн „Бepoe“ – “Aидa нa cтaдиoнa – 100 гoдини “Бepoe”

BXOД CBOБOДEH!







#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн