Община Стара Загора ще осигури почистването на паметника на Съветския воин след поредното му оскверняване

STZAGORA.NET
*
Паметникът на Съветския воин в старозагорския парк “Митрополит Методи Кусев” за пореден път е осквернен навръх 9 май, съобщи Фейсбук-групата “Русские в Старой Загоре”. През нощта в събота срещу неделя по него са хвърлени балони, пълни с червена блажна боя.

Според председателя на русофилите в Стара Загора Румен Димитров Община Стара Загора е поела ангажимент за почистването му.

“Минах покрай паметника в 14.45 ч., направих снимки. Ясно се вижда, че по паметника са хвърлени балони, пълни с червена блажна боя. Изцапан е самият паметник, постаментът, прилежащите плочки и зелените площи. Налице е хулигански акт, веществени доказателства са още на място. Не забелязах наоколо нито полиция, нито почистваща фирма. Тъжно е…” – писа администраторката на групата Ирина Димова.

При аналогични актове на вандализъм през последните години Общината успяваше да организира почистването на паметника на Съветския воин преди официалното честване на 71-та годишнина от победата над фашистка Германия. Ритуали за поднасяне на венци и цветя, посветен на Деня на победата ще се проведат край паметника от 11.30 и от 17.30 часа в понеделник. Организаторите приканват гражданите, които желаят да се включат в проявите, да носят снимки на свои роднини и близки, участвали в антифашистката съпротива и Отечествената война.

Културно-информационният център “Етносвят България” и руската диаспора в България със съдействието на магазин “Берьозка” канят старозагорци на празник, посветен на 71-та годишнина от победата над фашизма. Той ще се проведе във вторник в дома на “Етносвят България”, намиращ се на ул. “Капитан Петко войвода” №54. Началото е от 19.00 часа, входът – свободен. В програмата:

* Празничен концерт с участието на вокалните групи за руски песни “Пятница, 13-ти” и “Виолина”;
* Изложба на руски вестници от Великата отечествена война;
* Изложба на руски сувенири;
* Руски чай от самовар с руски сладкиши.

На самия 9-ти май по повод Деня на победата концерт в Регионалния исторически музей в Стара Загора под надслов “На война – като на война” ще изнесе Саня Табакова. Началото е от 19.00 часа. Публиката ще има възможност да чуе руски фронтови, военни и патриотични песни.

Гостуването на Саня Табакова е по покана на Руския клуб в града и Община Стара Загора.

Репертоарът на изпълнителката включва повече от 150 руски романса, фронтови, военни и народни песни, които изпълнява в собствен специфичен стил. Интерпретира също песни на Окуджава, Любе, Висоцки. Концертите й са тематични: „Песни от души”, „Четем и пеем Окуджава”, „На войне – как на войне”, „Любов – волшебная страна” и други.


#vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн