Общинският съвет забрани носенето на бурки и в Стара Загора, както и нетрадиционните религиозни прояви на обществени места

STZAGORA.NET
*
В Община Стара Загора се забранява носенето на бурки и аксесоари, прикриващи лицето по начин, пречещ за разпознаване на публични места. Предложението за промяна на Наредбата за обществения ред, в частта, засягаща упражняването на религиозна дейност, бе внесено от Николай Диков (ГЕРБ) и Гергана Микова (НФСБ), и бе подкрепено на второ четене с мнозинство от Общинския съвет.

Със Заповед на кмета на Община Стара Загора ще бъдат регламентирани местата, на които е допустимо извършването на религиозни обреди. Забраняват се и публичните религиозни прояви, които накърняват общественото спокойствие, морал и традиции. Предвижда се да се води регистър на вероизповеданията със седалище, адрес и имена на членовете на ръководния орган. Ако вероизповеданието е български филиал на забранена от Европейския съюз религиозна общност, то няма да намери място в общинския регистър. Забранява се извършването на религиозна пропаганда по домовете на гражданите без предварително изразено писмено съгласие от страна на последните.

Забранява се и религиозна агитация по улиците на града посредством раздаването на безплатни печатни материали – брошури, диплянки, книги и други. В наредбата се предвижда още, че в своята дейност изповеданията нямат право да използват психотропни вещества или хипнотични и други методи, водещи до промяна в съзнанието на човека. Забранява се и рекламирането на “чудодейни”, “лечебни”, “целителни” ефекти от дейността на изповеданията, освен ако последните не са с доказан клиничен ефект, удостоверен от здравните органи.

За нарушение на наредбата се налагат глоби в размер до 5 хил. лв.

Общинските съветници приеха на днешното си редовно заседание с 43 гласа „за“ и Отчета за касово изпълнение на бюджета на Община Стара Загора за 2015 година. Бюджетът, с който Общината разполагаше през изминалата година, бе над 100 млн. лева, и бе реализиран преходен остатък от местни дейности в размер на над 1,7 млн. лева, уточни председателят на ПК по финанси Диян Димитров (ГЕРБ).

На второ четене бе приета и внесената Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Община стара Загора, което води до намаляване на таксите за репатриране на неправилно паркирани автомобили от 60 лева на 30 лева, а при преустановяване на процедурата на място, таксата се редуцира от 30 на 15 лева, както бе предложено от общинския съветник Янко Янков. Прието бе и внесеното от него предложение за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за управление и разпореждане с общински жилищни имоти.

Промяна има и в Наредбата за обществения ред в частта й за допустимия шум, по предложение на Таньо Брайков (ГЕРБ). На второ четене премина забраняването на извършване на дейности в жилищни сгради (самостоятелни обекти), в режим на етажна собственост и самостоятелни обекти за жилищни нужди, предизвикващи шум, независимо от произхода му, нарушаващ спокойствието на живущите в часовете: в работни дни – от 14:00 до 16:00 часа и от 22:00 до 07:00 часа и в почивни и празнични дни от 14:00 до 16:00 часа и от 23:00 до 08:00 часа, като корекциите бяха предложени от Диян Димитров.

В Стара Загора вече ще действа и Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение, която да подобри комуникацията между институциите, както и инвестиционния климат.

Местният парламент с 47 гласа „за“ подкрепи кандидатстването по Инвестиционна програма за климата и закупуване на електромобили за нуждите на Общинска администрация Стара Загора.

Старейшните приеха и промяна на основните месечни заплати на кметовете на кметства съобразно числеността на населението по настоящ адрес, в сила от 01.05.2016 г., като до този момент възнаграждението се изчисляваше спрямо постоянно регистрираните живущи в селата.

За срок от 2 години с мнозинство бе учредено безвъзмездно ползване на имот, частна общинска собственост, на СНЦ „Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора” и Българо-френско дружество „Алианс Франсез – Стара Загора“. На предстоящото заседание на Общинския съвет по предложение на кмета Живко Тодоров ще бъде внесен доклад, изготвен от Общинската администрация, за броя на общинските имоти, които се използват от сдружения с нестопанска цел и друг тип сродни организации, за да се избегнат спекулации по темата с отдаването на помещения без наем.

Общинските съветници дадоха съгласие на Община Стара Загора да бъде партньор и по два проекта – на I Основно училище „Георги Бакалов“ – „Да творим и учим заедно“ и на Сдружение „Българска федерация по ММА“ – „Общият език и спортът обединяват и сприятеляват“.

Общинският съвет даде съгласие и на внесеното от Регионалния исторически музей предложение за експониране на гробни съоръжения – западно от кръстовището на ул. „Иван Вазов“ и ул. „Христина Морфова“, в непосредствена близост до терен, отреден за озеленяване.

Гласувано бе и именуването на улици в Стара Загора, както и в село Казанка. Бяха приети отчети за за дейността на Община Стара Загора през 2015 г. в изпълнение на общински програми по околната среда: „Програма за опазване на околната среда“; „Актуализирана програма за намаляване на нивата на замърсителите в атмосферния въздух и достигане на установените норми за вредни вещества в района на Стара Загора”; „Общинска програма за управление на дейностите по отпадъците на територията на Община Стара Загора“ и „Програма за намаляване на нивата на азотен диоксид и достигане на установените норми в района на Община Стара Загора“.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн