Проектът ДОМИНО на Панорамата на професионалното образование в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Българо-швейцарският проект за дуално образование ДОМИНО ще има специално представяне на Областната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране, която се организира в Стара Загора на 26 април. Въвеждането на дуално обучение в професионални гимназии от Старозагорска област с помощта на ДОМИНО ще е един от акцентите на Панорамата.
За първа година в Панорамата ще участват водещи фирми в Стара Загора, готови да сътрудничат на професионалното образование. Участниците в изложението са общо 33 – 21 училища, четири колежа и представители на работодателите.

Общо 81 ученици в две професионални гимназии в София и Казанлък се обучават в рамките на ДОМИНО от септември 2015 по две специалности: „техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти“ и „техник за машини и системи с цифрово програмно управление“. С проекта са ангажирани и 5 фирми от тези сфери, в които учениците ще имат практики и реална работа срещу заплащане по трудов договор.

Расте броят на училищата и компаниите, които имат интерес към дуалното образование по швейцарски образец. През новата учебна година в ДОМИНО ще бъдат включени и три нови професии – електротехник, техник по газови системи и готвач, към които интерес имат няколко предприятия от Старозагорска област. „ През новата учебна година очакваме към проекта да се присъединят най-малко 12 училища, включително и от Стара Загора, както и над 20 компании от цялата страна“, обяснява ръководителят на проекта Петя Евтимова. „През януари проектът бе представен пред бизнеса в Стара Загора и интересът на местния бизнес към ДОМИНО е сериозен. Надяваме се, че ще се получи добро сътрудничество с професионалните училища в областта“.

За повече информация за ДОМИНО следете фейсбук-страницата на проекта: https://www.facebook.com/swissdualeducationbulgaria

Представянето на ДОМИНО на Областната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране ще се състои от 13 до 13,30 часа на 26 април в сградата на Операта. Подробна програма на събитието: http://www.chambersz.com/doc/pok08042016.pdf

*
Проектът “ДОМИНО” се изпълнява с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество и се реализира съвместно с Министерството на образованието и науката, с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката в периода 2015-2019 г. Общата му стойност е 3 530 000 швейцарски франка. Съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката е 15 процента.

ЦЕЛТА на проект “ДОМИНО” е създаването на модел и изграждане на капацитет за прилагане принципите на учене чрез работа в българското професионално образование.
Проектът се стреми да предложи модернизиране на българското професионално образование така, че то да отговаря на съвременните нужди и изисквания на бизнеса и икономиката.

ПАРТНЬОРИ: Швейцарски федерален институт за професионално образование и обучение и Българо-швейцарска търговска камара.

ДЕЙНОСТИ: Разработване на нови учебни планове и програми; Обучения на учители и наставници; Обучения на експерти за дуално образование.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн