Димитър Танев в помощ на хотелиери и ресторантьори на работна среща в Парламента

STZAGORA.NET
*
По искане на Сдружението на хотелиери и ресторантьори, Стара Загора народният представител Димитър Танев инициира работна среща в Парламента. На масата за разговори седнаха Ирена Георгиева, заместник министър в Министерство на туризма, придружена от Мая Никовска, началник на отдел “Регулиране на туристическите дейности”, Димитър Маргаритов, председател на Комисия за защита на потребителите, София и Бойка Маринска, председател на Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите в 43-тото Народно събрание.

Местното Сдружение бе подкрепено и от още 5 браншови организации от Пловдив, Казанлък, Хасково, Ямбол и Велико Търново. Хотелиери и ресторантьори коментираха изисквания в различни нормативни документи, който са неизпълними или често безмислени, но водят след себе си актове на стойност от 1000 до 5000 лв. Такива са напр. броят на тоалетните – 4, при 60 места за хранене, предлагане в и на менюто в заведенията, изисквания към професионалната квалификация на работещите в бранша, завишени изисквания към семейните хотели и др.

Бизнесът атакува и новата Наредба за категоризация, която е в сила от 27 февруари т.г. заради противоречиви изисквания в нея.

След двучасовата среща участниците приеха в едномесечен срок от бранша да дадат своите предложения за промяна в Наредбата, а от Министерство на туризма увериха, че ще удължат изтичащия вече срок за обсъждане на новия закон за туризма до юни. Той и сега се намира на страницата на Министерството.

Докато се изчистват предложенията и се работи по прекрояване на закони и наредби, сегашният ще се прилага стриктно в този му вид, категоричен беше Димитър Маргаритов.

Междувременно от бранша с най-много данъци и такси работят и върху идеята всеки контролиращ орган при промяна на нормативната уредба да издава указания и предписания с писма до браншовите организации.
#nocсоциални мрежи

Напишете коментар


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн