Руският град Самара се подготвя да празнува 50-годишнината на улица “Стара Загора”

STZAGORA.NET
*
За предстоящото събитие съобщава руският сайт trkterra.ru.

Дружбата между руснаците от Самара и българите датира вече от почти 140 години – се казва в публикацията. – Именно в Самара през далечната 1876 година монахините от Иверския манастир по молба на Петър Алабин ушиват бойното знаме, под което българите участват в Руско-турската война. Тогава самарците и жителите на Стара Загора ги е обединила борбата с общия враг, а в наши дни отношенията се градят на културните, научните и деловите връзки. Всяка есен учелиците от столицата на 63-я регион посещават България, а чуждестранните им връстници идват на Волга през пролетта.

В юбилейната за улица “Стара Загора” 2016-та година е планирана мащабна реконструкция както на самия булевард, така и провеждането на редица съвместни мероприятия. Очаква се делегации от България да посетят Грушинския фестивал, Деня на града, Деня на Самарското знаме. Най-близкото събитие е откриването на 12-тите международни славянски четения, посветени на самарско-българската дружба и 50-годишнината на бул. “Стара Загора”. Те започват на 23 април.

Изработен бе и юбилеен медал за 50-годишнината на улица “Стара Загора” в Самара (на снимката).
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн