Откупени са повече от половината икони от благотворителната детска изложба за неделните училища при „Св. Троица“

STZAGORA.NET
*
До 8 май в Художествена галерия – Стара Загора е изложена благотворителна изложба на икони, нарисувани от децата от Примитрополитското неделно училище „Свети Игнатий Старозагорски“ и Неделното училище при храм “Света Троица”. До момента са откупени 60 на сто от творенията на 57-те деца, на възраст от 3 до 17 години, които посещават Ателието по иконопис към храма. Втора година те събират нужните 30 000 лв. за ремонт на сградата към храма „Света Троица“, в която да се помещават двете неделни училища в Стара Загора.

Изложбата в малката зала на галерията, която се оказа тясна за присъстващите, откри директорът проф. Марин Добрев, след тържествен водосвет, отслужен от свещеници от храма. Той изрази надежда, че много от най-малките зрители, техните родители, баби и дядовци, ще открият в рисунките на децата уроците на вярата.

„Изложбата включва иконографски произведения на децата, които показват тяхното развитие за една година и усъвършенстването им като бъдещи творци на християнско изкуство“, сподели иконографът Зорница Иванова, ръководител на “Ателието по иконопис”. Тя благодари за присъствието на ценители на изкуството, защото това ще направи децата щастливи и ще помогне за популяризирането на тяхната кауза.

По специалната банкова сметка са постъпили 1 000 лв. от ТЕЦ Марица Изток- 2, които подкрепиха каузата на децата.

Началото на кампанията е поставено с първата изложба на икони, нарисувани от тях през миналата учебна година, от която бяха събрани близо 8 000 лв. Според готов архитектурен проект, общата сума за изпълнение на проекта е 30 000 лв.

Сметка за дарения:

Банка ДСК Стара Загора
Фонд Църкви и манастири
IBAN: BG84STSA93000005734285
BIG:STSABGSF
За неделното училище при храм „Света Троица“ Стара Загора
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн