До края на годината възстановяват зеления пояс в северозападната част на Стара Загора

STZAGORA.NET
*
В Стара Загора близо 300 души засадиха 1200 фиданки черен бор и атласки кедър на площ от 10 дка в парк „Борова гора“, върху освободените от незаконното строителство миналата година площи в периферията на Аязмото. С това се постави началото на възстановяването на зеления пояс в северозападната част на града. В залесяването, организирано от Община Стара Загора, участваха 120 общински служители, общински съветници, доброволци, представители на Дирекцията по горите и Държавното горско стопанство, неправителствени организации, спортни клубове и граждани.

Зам.-кметът Йордан Николов даде старт на мероприятието, като разкри, че е по идея на кмета Живко Тодоров, в продължение на желанието му да бъде подновена растителността в парк „Борова гора“. Теренът от парка се залесява за втори път, тъй като няма и следа от посадените миналата година, след премахване на незаконните постройки фиданки. Николов уточни, че този път е създадена и организация за охраната му от посегателства. Сред участниците в акцията днес бяха още зам.-кметът Красимира Чахова, секретарят Делян Иванов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, инж. Петър Заяков – директор на Регионалната дирекция по горите в Стара Загора, Севдалина Иванова – директор на Държавно горско стопанство Стара Загора, нейният заместник Ярослав Ярославов и др.

Залесяването се провежда в рамките на Седмицата на гората 2016 и ще продължи и утре с организираното от Държавното горско стопанство залесяване на около 200 дка в съседната местност „Магарешка поляна“, обезлесена от пожарите през 2007 г. Мероприятието по възстановяване на горската растителност върху засегнатия 2900 дка терен трябва да приключи до края на годината, съобщи инж. Заяков.

Мотото на седмицата, която тази година стартира от Стара Загора, е „Подобри гората“. Градът е известен с красивите си паркове, градини и алеи, които в последните години са почти изцяло обновени. Зелените площи заемат близо 30% от общата градска територия, затова градът заслужено може да бъде наречен „Зелен град”.

Най-големият парк „Митрополит Методий Кусев” (Аязмото) е на повече от 120 години и заема площ от 32 000 дка. Проектът за неговото благоустрояване и паркоустрояване ще се финансира със 7 млн. лв. по Оперативна програма “Регионално развитие”. От миналата година старозагорци се радват и на най-новия градски парк, разположен на 130 дка, на мястото на порутените артилерийски казарми. Той е най-големият в страната, създаден след началото на демократичните промени у нас.

#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн