Волиера за белоглави лешояди откриват днес в старозагорския зоопарк – петък, 16.00 ч.

STZAGORA.NET
*
От 16.00 часа днес старозагорският Клуб ЛИПА и “Зелени Балкани” ще открият волиера за белоглави лешояди в Зоопарка. Събитието е по повод 1 април – Световният ден на птиците.

Волиерата е построена от Граждански клуб „ЛИПА” с подкрепата на Община Стара Загора и със съдействието на много фирми, организации и граждани от Стара Загора.

Тя ще бъде дом на белоглави лешояди, любезно предоставени от проект „Нов живот за лешоядите“ LIFE14 NAT/BG/649. Бъдещото поколение на лешоядите ще живее отново в дивата природа.

Повече за белоглавия лешояд (информация от “Зелени Балкани”):

Разпространение и миграции: Белоглавият лешояд е палеарктичен вид с много обширен ареал от около 10 000 000 км2 от Северна Африка през Европа до Монголия и северна Индия. Световната популация на вида се оценява на 100 000 – 1 000 000 индивида, като в Европа гнездят около 19 000 – 21 000 двойки, повече от 90 % от които – в Испания. През 1990-2000 европейската популация бележи значително повишение, вследствие на което понастоящем видът се счита за осигурен и е премахнат от списъка на редките и застрашени видове.

Разпространение в България: В края на ХІХ век са установени 17 сигурни находища, видът е многоброен и широкоразпространен. Век по-късно, вследствие основно на загуба на хранителна база, използване на отровни примамки за хищници, масово преследване и загуба на хабитати се счита, че белоглавият лешояд е изчезнал като гнездящ от България, докато през 70-те години не се открива колония от едва едно-две активни гнезда и няколко възрастни и млади птици в Източни Родопи. През 90-те години започват усилия на природозащитни организации, между които и Зелени Балкани, за стабилизирането числеността на белоглавия лешояд в България. Всичко това дава резултат и към момента (2012 година) колонията е нараснала до около 52 гнездящи двойки. Освен на територията на Източни Родопи, природозащитници работят за възстановяването на белоглавите лешояди и в другите райони, където преди са се срещали. Работи се усилено в Стара планина и Кресна. Благодарение на природозащитниците, през 2011 г. бе възстановена размножаваща се двойка в Югозападна България, а през 2012 г. – в Източна Стара планина. Това са първите находища на вида в тези места от десетилетия насам!

Местообитание и хранене: Белоглавият лешояд обитава обширни скални комплекси, ждрела, речни долини в равнини и планини до субалпийския пояс. За полетите си в търсене на храна използва термиките, които се образуват над възвишенията и хълмовете или над открити пустинни, полу-пустинни или степни терени, като е срещан до 3300 м във височина. Гнезди в обширни равнинни широколистни гори и ниските части на планините. Храни се с мърша, основно с меките тъкани – мускули и вътрешности – на средни до големи бозайници. Птиците облитат обширни територии в търсене на плячка поединично, като всяка следи и съседите си, които кръжат наоколо.

Размножаване: Белоглавите лешояди са моногамни, като вероятно двойките остават заедно за цял живот. Обикновено гнездят в колонии от няколко до над 100 двойки, като защитават гнездото си от „съседите си” едва ако те приближат на разстояние 2-4 м от гнездото. Женската снася 1 яйце. Мъжкият и женската участват наравно в мътенето, което продължава 48-54 дни. Характерно за лешоядите е, че размножителният им сезон започва доста по-рано от другите птици – още през февруари – март. Така малките се излюпват точно когато започва размножителния сезон на другите птици и бозайниците. В този период възрастните лешояди намират по-лесно храна, като например убити от хищници раждащи животни или техните малки.

Повече за проект “Завръщане на лешоядите в България” може да научите тук.
Снимка: 360mag.bg
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн