Родова фондация “Методий Кусев” пита в писмо до старозагорци и кмета каква е визията за Аязмото

STZAGORA.NET
*

Д-р Алекси Кусев

В редакцията се получи писмо от Родова фондация “Методий Кусев”, в което се поставя въпросът за бъдещето на парк Аязмото и конкретно на руините на бившия едноименен ресторант. Публикуваме го в пълния му текст:

Уважаеми съграждани, уважаеми г-н Живко Тодоров,

“Дейността на Старозагорския благотворителен комитет “Св Йоан Милостиви” се привързва към възобновяемия монастир “Аязмо” на Св.В.М Теодора Тирона.Не в далечно бъдеще, когато бъдат осигурени някои оспорвани горски имоти, този на съвременни начала поставен монастир, ще бъде приурочен на Св. Старозагорска Митрополия.”
21.9.1910 г., Председател на комитета Старозагорски митрополит Методий

Митрополит Методий Старозагорски е бил просветен и деен йерарх.Освен неговите други обществени деятелности той е бил като протосингел на Екзарх Йосиф организатор на просветното дело в Македония и Одринска Тракия, пръв Ректор на Българската духовна семинария в Цариград, един от основателите на археологическото дружество “Августа Траяна” и пр. Негови изследвания и твърдения след кончината му са доказани от последвалите събития.

Моля, обърнете внимание на следната публикация, която дава адекватна Визия за Старозагорското Аязмо.Тя не е с акцент върху Парк за отдих и култура с природонаучна база, в какъвто е бил преустроен по време на тоталитарната власт. Затова е необходимо решенията за неговото настояще и бъдеще да бъдат информирано и отговорно вземани от Старозагорските избраници, като се разчупят остарели догми от близката ни минало.Открива се широк спектър събития от Националната ни история.Друг хоризонт. Необходимо е да се включи съответна експертиза.
http://www.protobulgarians.com/Stara%20Zagora%20-%20istoriya/Manastiraat%20v%20Borov%20dol.htm

Видно е от този документ и др., че парк Аязмото е създаван с идея да бъде парк на монастир. Растителността е подходяща, както и пейзажния стил, единение с богосътворимата природа за облагородяване на душата, символ на християнскта етика и естетика, която поставя духовните над материалните ценности, археологическа и историческа памет. От там е дефинирана теорията и практиката на Екологията като отношение към вътрешен и външен свят

Паркът получава статут и съответни режими на Културен паметник с Национално значение. Обявен е за “най-големият екоексперимент на Балканите”. Подчертано е, чв в него има вградена памет за исторически събития и личности. Съществувал е монастирски комплекс – Църква и монашеска обител. Тази обител на митрополит Методий е осквернена, разрушена и на нейно място сега е руината на ресторант “Аязмото”. Съвсем доскоро щеше да има там частна резиденция. От този срам се избавихме.

Но това все още не пази Аязмото въпреки санкцията на Министерството на културата, защото са възможни опорочавания въпреки добрите намерения поради неинформираност или недообмислени действия.

След общественото обсъждане през 2013 г., инициирано от Общината, разбираме от прессъобщение от 1.3.2015 г., че

“По повод залесяването Кметът съобщи, че след като бъде приет подробен план за парка, ще бъде подготвен проект за цялостното му обновяване, с който да се кандидатства за финансиране през новия програмен период. Той ще включва зони за отдих и спорт, детски площадки, зоопарка и т.н. ”

И една година по-късно, на 17 март 2016 г. в интервю на г-н Кмета, че е решено какво ще бъде изградено на мястото на руината в едно изречение.

Поради това, че имаме сигнали за напреднало проектиране, очакваме информация за Основата, върху която се проектира, а именно Визията:

Визията за парка е публично неизвестна. Надяваме се, че тя ще съответства на вградения замисъл, който го свързва с далечната ни и по-близка Национална история и култура, с идеята за уникален Екопарк, който е съобразен с необходимите за това изисквания и с Православния канон за пространството около Църквата “Св Теодор Тирон” и Гробницата на митрополит Методий.Надяваме се като логично следствие от тази Визия, на мястото на руината да бъде възстановена Митрополитската постройка, в която е била монашеската килия на дядо Методий. Разбира се, вече с ново предназначение и функции.

Ние разполагаме с документи и познания, с които безвъзмездно можем да бъдем полезни като обществен гарант.Нашият предишен, а и сегашен опит показва, че поставени в неведение или изненадани с вече приключил процес на взети неудачни и неприемливи решения, се справяме с изразходване на енергия, като сме принудени да създаваме неудобства и щети за отговорните личности и служби, да влизаме в конфликти с главни архитекти и медии.

Обществото очаква, уважаеми г-н Кмете, да бъде информирано на първо място за Визията, както след това и за обявените обществени поръчки, конкурси, личности и колективи, експерти, които носят отговорностите по отделните части и етапи на проектирането, свързани с дати, срокове и пр..Предлагаме всяка информация за парк Аязмото да се натрупва хронологично , специално отделена и обозначена в сайта на Община Стара Загора, за да може да се проследява от гражданите и медиите, които са коректив на всяка власт и така съдействат в нейната общественополезна работа.

Д-р Алекси Кусев,
председател на Родова фондация “Митрополит Методий Кусев”
#vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн