„Прилепът” от Йохан Щраус в Международния ден на хумора и сатирата на сцената на Старозагорската опера

STZAGORA.NET
*

На 1 април от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще оживее отново “най-класическата” от класическите и “най-виенската” от виенските оперети – „Прилепът” от Йохан Щраус-син. Премиерата на оперетата „Прилепът” се състоя с голям успех на 14 март тази година, а на 31 март Старозагорската опера ще гостува с този спектакъл на традиционния фестивал на изкуствата „Чудомирови празници” в Казанлък.

На 1 април – в международния ден на хумора и сатирата, зрителите ще имат възможността да си подарят няколко часа забавление в салона на Старозагорската опера с веселата и бликаща от красива музика история за любовта, приятелството, изневярата, съпроводена с комични ситуации и неочаквани обрати. За първи път в ролята на Розалинда старозагорската публика ще види Русалина Мочукова. Великолепното сопрано  не крие своите пристрастия към оперетния жанр – тя има шанса да се докосне до майсторите в люлката на оперетата – Австрия. В продължение на близо две години Русалина Мочукова е ангажирана в Ландес театър-Залцбург, избрана е за ролята на Тремониша в световната премиера на мюзикъла на Джоел Дирмайер “Joplin’s Life in Ragtime”. В австрийската столица Виена дебютира в спектакъла на операта „Бастиен и Бастиена” от Моцарт, участва в поредица оперетни концерти. От огромно значение за усвояване на тънкостите в интерпретацията на оперетния стил има работата ? с виенския диригент Адолф Цех. Своя дебют в ролята на Розалинда от оперетата „Прилепът” Русалина Мочукова прави в Русенската опера преди около две години.

На 1 април в ролята на Доктор Фалке отново гостува баритонът Иво Йорданов, за първи път Борис Тасков ще бъде в ролята на Габриел фон Айзенщайн, Нели Нечева /Адела/, Милко Михайлов /Алфред/, Михаела Берова /Княз Орловски/, Любомир Петков /Доктор Блинд/, Евгений Арабаджиев /Франк, директор на затвора/, Камелия Стойчева /Ида, сестра на Адела/, актьорът Стоян Ангелов /гост/ – /Фрош/, Христо Иванов /Иван, прислужникът на княз Орловски/, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.

 

Диригент Красимир Къшев, режисьор – Георги Динев, художник Иван Токаджиев, хyдожник на костюмите Николина Костова-Богданова, хореография Боряна Сечанова,

Припомняме, че:

ЗА ВСИЧКО Е ВИНОВНО ШАМПАНСКОТО

За това, че след няколко години съвместен живот малко сме си поомръзнали.
За онова,  което се случи снощи на бала и се влюбих отново…в теб.
За другото, което не съм ти казал…, за да не те боли главата.
За третото, което искам да ти кажа, но не успявам, защото…ме “боли главата”.
За това,  че искам да се позабавлявам без теб, просто  ей  така.
Изневяра или…“суинг“?
Какво ни прави безинтересни един за друг?
Защо допускаме чувството за собственост да притъпи сетивата ни към другия?
Кога сме истински –  с маска или без?
„Защо, защо, о, Боже мой, защо, защо, о, Боже мой, защо, защо, о, боже мой, защо, о, Боже мой?“
Кой е виновен за всичко това? Търсим отговора на въпросите!
А той е: “Ами, Негово Величество Шампанското!“
Да живее Шампанското!
А суингът продължава да е танц, мода, и не само…

С намигване:
Георги Динев, режисьор

Първото изпълнение на оперетата „Прилепът“ от Йохан Щраус в Старозагорската опера e на 9 април 1956 г. Това е и първата постановка на „Прилепът“ извън столицата. Диригент е Илия Илиев, режисьор – Георги Петров, художник – Петър Русков, хормайстор – Иван Димов, балетмайстор-Фео Мустаков-гост. Следващата постановка е на 26 февруари 1972 г.  Диригент е Веселин Ненов, режисьор Димитър Узунов-гост, художник – Ани Хаджимишева-гост, хормайстор Богдана Попова. Последната премиера на „Прилепът“ е на 22 декември 1994 г., диригенти са Божидар Бонев и Красимир Къшев, режисьор Румен Нейков, художници Радостин Чомаков-гост и Елица Георгиева-гост, хореография-Снежана Дескова-гост.

Предварителна продажба на билети

БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/  www.eventim.bg

Специални отстъпки www.grabo.bg

БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: Южният вход на Операта

Тел.: 042 622 431, 0885 509 829, 0887 444 360

КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР – Областна управа

бул.“Цар Симеон Велики № 108

Телефон за връзка: 0885 509 829, 0887 444 360

РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30ч.–13.30ч. и от 14,30-19,00 ч.

ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя

info@operasz.bg

Народно читалище "Зора 1860"

пл. “Хаджи Димитър” № 1, пк. 111

Билетна каса: тел. 0879405416

e-mail: zora1860@abv.bg

#gerb

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн