Омбудсманът Мая Манолова: Таксата в детските заведения не може да се приеме като справедлива

STZAGORA.NET
*
Решението на общинските съветници за таксата в детските заведения „не може да се приеме като справедливо”, това пише в писмото си омбудсманът Мая Манолова до председателя на БСП Валентина Бонева, цитирано от пресслужбата на ОбС на БСП. Писмото е изпратено и до общината, информира Бонева днес на пресконференция. Според Манолова решението на местния парламент не е с грижа за децата и не е добра социална практика.

В края на м. февруари т.г. Бонева, като председател на групата съветници на левицата в Стара Загора, изпрати сигнал до омбудсмана за ощетяването на родителите, чиито деца, посещават детски ясли и градини. Обект на сигнала бе действащата Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в частта си за детските заведения. Родителите са ощетени и от разделянето на месечната такса на две части – постоянна и диференцирана и задължението им да заплащат за услуга, която детето може и да не ползва през съответния месец. Затова и съветниците от БСП предложиха на Общинския съвет, вместо заложените в Наредбата 55 лв., родителите да плащат 40 лв. за седмични детски градини и за целодневни – 35 лв., вместо определените – 50 лв. Тогава местните старейшини не одобриха това предложение на левицата и родителите продължават да плащат високата цена на услугата.

Таксите за детски градини – на обществено обсъждане

Въпросът с таксите е от социална значимост и омбудсманът се е обърнал към кмета с препоръка да подложи на обсъждане проблема с грижа за родителите и техните деца, за да се предложи по-справедлив начин на определяне на месечните такси, пише в писмото. То е получено преди 9 дни, но до днес кметът на Стара Загора не го е обявил, нито е внесъл предложение или становище до общинските съветници. „С обявяването на позицията на омбудсмана днес ние целим да подтикнем кмета на община Стара Загора към обществено обсъждане на този въпрос, с ангажиране на родителите, общинската администрация и ръководствата на детските ясли и градини. По справка на администрацията около 4 хиляди деца се обучават и възпитават в детските заведения, съобщи Бонева. „Ако постоянна част от таксата отпадне, това би коствало на общинския бюджет около 700 хиляди лева. Община Стара Загора може да си позволи подобен жест към родителите в условията на демографския колапс в България, още повече, че и държавата, и местната власт да трябва да насърчават раждаемостта и грижата за децата”, подчерта Валентина Бонева.

Темата с репатраторите – как е гарантиран общественият интерес?

На пресконференцията бе поставен като общественозначим и въпросът за репатраторите. „Днес поставяме отново тази тема като актуална заради чувствителността на старозагорци към нея”, така аргументира мотивите на левицата председателката. „Бързата реакция на кмета, че няма корупционна схема в репатрирането на коли и готовността му да прекрати договора с частната фирма са останали без действия, въпреки че общинският съветник от ГЕРБ Николай Диков внесе предложение, но то не е част от утрешното заседание на местния парламент”, обясниха от левицата. В дневния ред е включено предложение на друг общински съветник за намаляване наполовина глобата на нарушителите, но предложението не дава отговор как е гарантиран общественият интерес, продължава ли дейността да се изпълнява от частната фирма, остава ли съотношението приходите от дейността да са за фирмата – 60%, а за общината – 40%. „В други градове съотношението на приходите община – частна фирма е 70% за общината и 30% за частната фирма. Мрежата на паяка се разширява все повече. Тази тема е близка до тази с цената на автобусите”, асоциира проблемите в общината общинският съветник Иван Митров. През 2014 година бюджетът на общината е бил над 103 милиона лева, а преходният остатък над 6 милиона лв., т.е. имало е достатъчно средства за закупуването на репатратори. Този въпрос трябва да се преразгледа незабавно, смятат от левицата. 92,50 лв. е общата стойност на глобата за неправилно паркиралите водачи. Митров предлага платилите високите глоби да получат като обезщетение талон за едноседмично паркиране. Съветниците от „БСП лява България – за Стара Загора” очакват скоро Общината да даде отговор колко е издръжката на тази дейност, какво ще се случи с нея при намаляването на глобите, за да не се окаже, че бюджетът ще дофинансира тази дейност. Те ще поставят на вниманието на кмета и въпроса за „зелената зона” и нейния обхват. Вече 4 години кметът определя със своя заповед еднолично „зелената зона”, иззето е правото на Общинския съвет да дефинира обхвата, както е било в предишни години.
#vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн