Кметът Живко Тодоров отговори в ефира на ТВ “Загора” на нападки към него, засягащи имиджа и на Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Кметът Живко Тодоров в разговор с водещата предаването “Сутрин с нас” на ТВ “Загора” Велизара Цонева – 17 март 2016 г.:

ВОДЕЩ: Знаем, че Вие сте човек, отворен към медиите. Не сте отказали интервюта, не сте отказали неудобни въпроси, не сте искали предварително въпросите никога. Каква е тази история с колегата от БНР и с темата, свързана с паяците? Защото има сериозни обвинения към Вас. Мен лично това много ме изненада.
ЖИВКО ТОДОРОВ: Повярвайте ми, никога не съм искал да влизам в спор с медиите. Първо, защото смятам, че не е правилно и второ, защото никой, тръгнал срещу медиите, не е излезнал победител. Така че от тази гледна точка – знаете, че никога не бих го направил. Поводът за всичко това беше едно интервю, в което буквално нямах възможността да се изкажа. Беше в БНР. Ставаше въпрос за паяците. Да не говорим, че се хвърли едно много сериозно петно върху Общината, като в началото на интервюто анонсът беше “Сега да видим дали има корупционна схема в Община Стара Загора. Нека да отговори кметът.” Което е едно изключително некоректно представяне. След това анонсът, който излезе от БНР, беше “Кметът отрече да има корупционна схема”. И съответно всички сайтове, които започнаха да преписват от това, излязоха със заглавия “Скандал в Стара Загора”, “Корупция тресе Общината”…

ВОДЕЩ: …”Кметът заплашва журналист”…
ЖИВКО ТОДОРОВ: Не, това беше преди този казус, за който споменавате. И аз се обадих на г-жа Попова тогава и я помолих да бъдем по-коректни в изказа си и в начина, по който… Защото ние после трябва да обясняваме една седмица, че в Общината няма корупция. Това е некоректността.

ВОДЕЩ: Въпрос на професионална етика е това.
ЖИВКО ТОДОРОВ: Затова се обадих на г-жа Попова. Не за себе си. Знам, че докато съм кмет, ще се изговорят много различни неща. Чел съм по форумите. От тази гледна точка съм вече обръгнал, ако мога така да кажа. Но когато за Стара Загора се говори по този начин, и в национални медии се пише или става дума за корупция, нали разбирате какъв имидж се създава на града?

ВОДЕЩ: Какво й казахте, че толкова да се…
ЖИВКО ТОДОРОВ: Казах й, че повече интервю няма да дам при положение, че има такава некоректност. Защото смятам, че би трябвало да има нормалното уважение. Когато ми се зададе въпрос – да се изслушаме, да може да се отговори на този въпрос. Да не се представя по този начин градът. Следващите няколко дни не можех да се позная в медиите. Изведнъж чета статии за кмета-феодал, за кмета, който заплашва журналистка и т.н. При положение, че това, първо, не е мой стил. Не съм си и помислял такива неща.

ВОДЕЩ: Удивена съм от това развитие на ситуацията!
ЖИВКО ТОДОРОВ: Снощи при Милен Цветков, когато той попита г-жа Попова “Заплашвана ли сте?” и тя каза: “Ами не, не е точно така…”, аз чаках в ефир и се включих от Стара Загора. Гледайки медиите, от които излиза всичко това, първо, никой не ме потърси. Това е показателно и уникално.

ВОДЕЩ: Да Ви попитам и аз: Заплашвали ли сте тази жена?
ЖИВКО ТОДОРОВ: Не, не съм. Никога. Единственото, което съм казал, е действително това, че няма да дам повече такова интервю, което е тенденциозно. Но онзи ден, когато ми зададе въпрос на пресконференцията за Бедечка, й отговорих. Защото въпросът й беше зададен културно, нормално, с необходимото уважение. Не искам да споря с никого. Не съм влизал никога в конфликт с медиите. Но всичко това ме навява на една тенденциозност. Казвам Ви го съвсем откровено, без да искам да правя някакви внушения. Нито от БГНЕС ме потърсиха, нито от iNews – онзи ден с нея там също имаше интервю по темата, нито от БНР, нито от която и да било медия, която тиражира всичко това.

ВОДЕЩ: А каква е историята с паяците на пловдивската фирма? Вярно ли е, че Общината губи?
ЖИВКО ТОДОРОВ: Ще обясня какъв е казусът, нека всеки зрител да си направи сам изводите. За паяците въпросът е следният: Аз заварих в Общината един паяк, който работеше може би на 30% от сегашния обем, на който работят. Вкарахме ред по много улици – колчета по тротоарите… Съответно като сложихме колчета, колите започнаха да спират по самото платно. Затова Общината трябваше да започне да контролира повече, да сложи знаци на повече места. За да можем да изгоним автомобилите от неправилното паркиране. За една година трябваше да закупим два нови паяка, от колкото Общината имаше нужда. Към онзи момент платихме санкции, знаете, по един проект, правихме корекция в бюджета и дори отпадна от програмата за ремонт една детска градина. След това на следващата година трябваше да дадем сериозно съфинансиране, правихме инвестиционни разходи в образование и във всякакви различни сфери. И моят приоритет никога не е бил закупуването на паяци. Затова решихме без да даваме нито един лев от Общината, да дадем това като външна услуга, без да купуваме паяци.

ВОДЕЩ: Така нареченият “аутсорсинг”.
ЖИВКО ТОДОРОВ: Точно така. Който навсякъде по света го има и в крайна сметка няма нищо незаконно в него. И пуснахме процедура по най-ниска цена да дойде някой, като даде най-много проценти от сумата, която събира. В случая разделението е 40% за Общината, 60% за фирмата. Веднага след това сключихме договора, те започнаха да контролират и знаете, че се въведе някакъв ред. Този договор се изпълнява вече две години. И две години по-късно се повдига този въпрос – защо се изпълнява от външна фирма. Тук въпросът нито е по законосъобразност…

ВОДЕЩ: Това е така нареченото разследвата на колегата Попова, нали?
ЖИВКО ТОДОРОВ: Няма разследване, защото всичко това е публична информация. Договорът никога не е крит.

ВОДЕЩ: Тоест това не е разследване, а изваждане отново на някакви… Какво точно беше некоректното, с какво Ви подразни?
ЖИВКО ТОДОРОВ: С “корупцията”. Това значи ли, че след като сметосъбирането или ремонтите в Общината са външна услуга, всичко е корупция? По този начин ли трябва да се разсъждава?

ВОДЕЩ: Вярно ли е, че сте спрели договора?
ЖИВКО ТОДОРОВ: Не съм го спрял, но пак казвам – ето, вижте, тук въпросът е по целесъобразност. Дали Общината да похарчи пари и тази дейност да се извършва изцяло от собствени автомобили, или както го направихме ние – без да даваме нито един лев, всъщност започнахме да събираме приходи. Никому не му е приятно да му вдигнат колата. Но там в ефир беше обявено, че съществувал своеобразен “Списък на Шиндлер” за автомобили, които не се вдигат. Казах: “Г-жо Попова, трябва да го имате този списък, за да го оповестявате в ефир!” А тя ми каза – “Това пише в социалните мрежи”. Но ако ние ще работим по социални мрежи и по този начин журналистиката и политиката в България ще работи, това означава, че ние всички трябва да спрем да функционираме. Защото в социалните мрежи се пише постоянно всичко. Ще Ви кажа и друго: На баща ми колата е вдигана няколко пъти за 4-те години на първия ми мандат. И скоба са му слагали. Но си е плащал винаги чинно, не ме е търсил по никакъв начин. Същото се отнася за общински съветници, роднини и всякакви други. Е, тогава кой е този списък, който се визира в случая?

ВОДЕЩ: Това Ви е подразнило всъщност.
ЖИВКО ТОДОРОВ: Ами разбира се. Когато човек полага усилия и дава всичко от себе си, за да не се допускат подобни неща, и когато директно в ефир се обвинява и се хвърля петно – оставете Живко Тодоров, той не е важен в случая – но Стара Загора не може да се оприличава с подобни неща. Още повече когато няма факти за това.

ВОДЕЩ: Чух, че след тази история все пак ще прекратите договора за паяците. Защо, ако всичко е наред?
ЖИВКО ТОДОРОВ: Ще го прекратим по целесъобразност. В него няма нищо корупционно, нито незаконно…

ВОДЕЩ: Но Вие, прекратявайки го, някак си отстъпвате назад.
ЖИВКО ТОДОРОВ: …Но Общината вече ще си закупи собствени паяци. Защото единственото, в което г-жа Попова е права, а което е право, не трябва да се отрича, е, че тези паяци не могат да вдигат джиповете по два тона и половина. Което създава негативен имидж на Общината и може би оттам коментират, че на един е вдигната колата, на друг не. Има внесено предложение за закупуване от Общината на паяк, който може да вдига всички автомобили, включително и големите джипове.

ВОДЕЩ: Няма ли да платите неустойка на пловдивската фирма в такъв случай?
ЖИВКО ТОДОРОВ: Има клаузи в договора, които позволяват това да се случи. Искам правилно да ме разберете. Ако гледаме от страна на Общината, този договор носи позитиви за един кмет. Защото носи приходи, без Общината да дава нито лев за това, носи също така контрол и ред по улиците. В резултат от дейността на частните паяци се повиши и процентът на вдигнатите от общинския паяк. Погледнато от страната на хората, отстрани обаче това изглежда по следния начин – и върху това не се бях замислял: Когато на човек му вдигнат колата и той трябва да плати, част от парите му отиват в частна фирма. Ето това смятам, че наистина звучи зле и затова ще променим този начин на работа. В едно интервю може да се каже – “Кмете, това дали е целесъобразно по този начин хората да си плащат наказанието и да отиват парите в частна фирма?” Ето тук съм съгласен наистина с г-жа Попова и поради тази причина ще закупим общински паяци. Към онзи момент преди две години просто нямахме пари да направим това.

ВОДЕЩ: Колко пари струва това?
ЖИВКО ТОДОРОВ: Не е малко. Един паяк, който вдига джипове, струва 200 хиляди лева. Имаме ги в бюджета, тази година той е малко по-”постен” в разходната част.

ВОДЕЩ: Хубаво е да е малко по-блажен откъм култура и образование…
ЖИВКО ТОДОРОВ: Така е, но постоянно има натиск от различни посоки. Ето сега – общински паяци, от другата посока – да отчуждаваме… Стараем се да балансираме.

ВОДЕЩ: Разбирам Ви. Но пък нашата работа е да питаме.
ЖИВКО ТОДОРОВ: Да, и както виждате, не ме е срам да кажа, когато съм сгрешил някъде.

ВОДЕЩ: А грешно ли беше това, което се разду от някои медии, че заплашвате свободата на словото?
ЖИВКО ТОДОРОВ: Не, това въобще не е коректно представяне на ситуацията. Уважавам г-жа Попова в лично качество. И никога, тя може да потвърди, нито съм я обиждал, нито съм използвал някакви квалификации. Но ще Ви кажа от ответната страна какво имаше. От ответната страна имаше тезата за кмета-феодал, който заплашва, за “тщеславният младеж, който, ненавършил още Христова възраст, който се е самозабравил”…

ВОДЕЩ: Цитирате ли в момента?
ЖИВКО ТОДОРОВ: Цитирам едно към едно. “…Който се е самозабравил в резултат на общественото доверие и това, че е получил висок процент на изборите и че е имал одобрение във Фейсбук”… и подобни твърдения, които ме карат да си мисля, че това е някак си нещо по-различно.

ВОДЕЩ: Мен лично ме изненада цялата тази история.
ЖИВКО ТОДОРОВ: Мен също ме изненада всичко това, което се случи.

ВОДЕЩ: Благодаря Ви за този разговор и се надявам, че отново при такива критични ситуации ще се отзовавате на нашите покани и въпроси.
ЖИВКО ТОДОРОВ: Разбира се. Когато има въпроси, винаги съм готов да отговарям.
#gerb

share button

1 коментар on “Кметът Живко Тодоров отговори в ефира на ТВ “Загора” на нападки към него, засягащи имиджа и на Стара Загора”

  • Димитър wrote on 17 март, 2016, 20:27

    Заповядайте във фейсбук страницата “Живко Тодоров кмет за пример”.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн