Община Мъглиж с амбиция да построи до 100 жилища за социално слаби. Сливат детски градини поради липса на деца

STZAGORA.NET
*
С цел борба с тежките социалните проблеми в община Мъглиж – безработица, бедност и нисък образоветелен ценз – административното ръководство си е поставило амбициозната цел да организира до края на 2018 година осъществяването на една отколешна идея – строежа на 80-100 жилища за социално слаби семейства. Това ще бъдат едноетажни постройки върху два обособени за целта терена, които ще се дават под наем на нуждаещите се, като на първо време се визира ориентировъчната сума от 22 лева месечно за дом от 70 кв.м.

Тъй като инициативата не може да бъде финансирана по съществуващите оперативни програми на ЕС, за целта ще се търсят други донорски програми. Или ще се разчита заем от Европейската банка за развитие, а в краен случай дори и на собствено финансиране, съобщиха пред медиите днес д-р Душо Гавазов – общински лидер на ПП ГЕРБ в Мъглиж, кметът Господин Господинов (втори отдясно на снимката) и заместник-кметът Методи Марков (отдясно).

След като бъдат построени, в новите общински жилища ще се настаняват нуждаещи се социално слаби жители на общината. Това в никакъв случай няма да става на чисто етнически признак, подчертаха общинските ръководители. Жилищният проблем в Мъглиж е поставян досега на най-високо ниво, включително и пред Европейската комисия и Европарламента в Брюксел, но помощ отникъде няма – припомни кметът Господинов.

От досега обявените за продажба 44 парцела в регулация са закупени 34, но поради липса на средства проектиране на сграда е предприето само върху един от тях. Има желаещи и за останалите 10, но хората не разполагат със средства за закупуването им. Това е укрепило виждането, че трябва да се вдигнат общински къщи, които да се дават под наем. Неотдавна за целта е закупен втори терен, върху който могат да се обособят от 50 до 70 парцела.

Оттук нататък трябва да се види кои са социално слабите и да се оцени броят на семействата, които ще влязат да живеят в общинските жилища с площ 60-90 кв.м, в парцели от по 200-300 кв.м. За да влезе в такава къща, човек трябва да е трудово ангажиран, за да има с какво да си плаща наема. Общината ще стане гарант на наемателите пред ЕВН и ВиК за откриването на партиди, като сметките ще се плащат през нея. “Всеки ще трябва първо да си плати задълженията към Общината, а след това да си купува цигари” – образно обясни д-р Гавазов. Ако схемата е работеща, ще се пристъпи към подобен модел на жилищно строителство и в с.Тулово.

Медиите бяха информирани и за това, че във връзка с преминаване от август тази година на професионалните гимназии в разпореждане на общините предстои извършването на финансова проверка на ПГ по селско стопанство “Гео Милев” в Мъглиж. В писмо до Министерството на образованието Общината е заявила твърдото си желание знаковото за Мъглиж училище да бъде запазено. То е единственото учебно заведение в града, в което може да се завърши средно образование. Делегираните средства за държавни дейности са недостатъчни, затова ще се търсят възможности за осигуряване на финансирането на гимназията. Тя разполага с 250 декара гори, които са дадени под наем, разполага и с доста богата материално-техническа база, която обаче не е поддържана много добре и не е стопанисвана по оптималния начин. Като цяло общинското ръководство е уверено, че ПГСС “Г.Милев” я чакат по-добри времена под шапката на Община Мъглиж, по думите на Душо Гавазов.

На друг важен социален въпрос се спря новият зам.-кмет Рени Малева (вляво на снимката). Става дума за необходимостта от провеждането на реформа в системата на обединените детски заведения и целодневните детски градини в общината като следствие от постоянно намаляващия през последните 5 години брой на децата, които ги посещават. Месечната посещаемост е на възможния минимум – с коефициент 12.83, но Общината ще дофинансира дейността на градините с 65 000 лв. през текущата учебна година. Налични са 3 обединени детски заведения и 3 целодневни детски градини. Засега ще се предприемат следните мерки за оптимизиране на издръжката им:

* ЦДГ “Радост” в с.Юлиево, която бе ремонтирана преди година, но има само една група деца, преминава към ОДЗ “Детелина” (Дъбово), става филиал без собствен директор, каквато длъжност досега е имало.

* Целодневната детска градина и началното училище в с.Зимница се помещават в една сграда, което ги лишава от участие в европейските програми. Затова децата от градината в Зимница ще бъдат преместени в тази в с.Ветрен, което е само на 3 км от Зимница. За целта ще бъде осигурен общински училищен автобус, който ще ги превозва в двете посоки в началото и края на учебния ден. “Не е разумно да се налеят 350 000 лв. за ремонта на градината в Зимница, която се посещава от едва 12-15 деца” – категоричен бе д-р Гавазов.

* По аналогичен начин децата от ЦДГ “Снежанка” в Тулово ще бъдат преместени в ОДЗ “1 юли” – с.Ягода.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн