Изложба за кукерските игри в Регионалния исторически музей от 2 март

STZAGORA.NET
*
На 2 март 2016 г. в 17,30 ч. на ІV експозиционно ниво в РИМ-Стара Загора ще бъде открита изложба „Кукерските игри – феерия от багри, магия и мистерия”. Гостува Регионалният исторически музей в Ямбол.

Изложбата представя кукерските игри в Ямболско, отличаващи се с многообразие, устойчивост и старинност. Архивни снимки от първите десетилетия на ХХ век запознават посетителя със старинни образци на кукерски маски и костюми. Представени са и основните персонажи в кукерската дружина, както и сцени от обредните действия.

Традиционните кукерски игри са емблематични за Ямболския край. Свързани със земеделския бит на народа ни, те са пропити с магии за плодородие и здраве. Символиката е насочена към осигуряване плодовитост на земята, здраве на хората, както и към прогонване на злите сили. В изложбата са показани оригинални кукерски маски и костюми от региона, използвани през различни години на ХХ век, както и възстановка на част от обредните действия: заораване, кукерско хоро.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн