БСП лидерът Валентина Бонева сигнализира омбудсмана Мая Манолова по въпроса за таксите в детските градини

STZAGORA.NET
*

Валентина Бонева

Председателят на Групата съветници на левицата в Стара Загора Валентина Бонева изпрати сигнал до омбудсмана на Р България Мая Манолова. Обект на сигнала е действащата Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в частта си за детските заведения.

„Заплаща се такса за децата, обхванати в предучилищното образование независимо от задължителния му характер и независимо от съдебната практика по този въпрос. Държавата задължава децата на 5 г. и 6 г. да посещават подготвителни групи, но не осигурява напълно тази дейност поради недостатъчния единен разходен стандарт, което натоварва финансово родителите”, се казва в сигнала.

Според Бонева родителите са ощетени и поради разделянето на месечната такса в Стара Загора на две части – постоянна и диференцирана, и задължението им да заплащат за услуга, която детето може и да не ползва през месеца. От БСП предложиха на местния парламент, който не одобри проекта, вместо заложените в наредбата 55 лв. родителите да плащат 40 лв. за седмични детски градини и 35 лв. за целодневни вместо определените 50 лв.

Сигналът до омбудсмана описва хронологията на предложенията на левицата, както и нормативните възможности, в които Бонева е убедена, че са достатъчен мотив за промяна в наредбата.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн