Как историите на Мартин Лутър Кинг, майка Тереза и Махатма Ганди промениха гледната точка на децата в училище?

STZAGORA.NET
*
Центърът за приобщаващо образование представи нов модел за превенция на дискриминацията в училище
*
Стара Загора, 26 февруари 2016 г. – Предразсъдъците в училище пречат на децата да се развиват пълноценно. Стереотипите на база пол, религия или раса, оказват сериозно въздействие върху самооценката, поведението, успеха и самочувствието на учениците. Центърът за приобщаващо образование създаде нов модел за превенция на дискриминацията в училище.

Той беше представен днес на пресконференция, която се организира с активното участие на РИО Стара Загора.

„Дългогодишният ни опит показва, че дискриминацията в училище е бариера, която пречи на учениците да се чувстват добре в клас, да общуват по между си, да развиват своите таланти. Право на всяко дете е да получава качествено образование, да се чувства добре прието и ценено“, каза Димитър Лазаров, мениджър проект.

Проектът „Един за всички – всички за един“, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, има за цел да приложи нова методология за работа с деца, базирана върху позитивния ролеви модел, която да подобри приемането и сътрудничеството между всички ученици, без значение от етнически, културен и социален произход и пол.

Учениците биват запознавани с живота и дейността на известни личности, борили се за равенство и справедливост – Mартин Лутър Кинг, Малала Юсуфзай, Махатма Ганди, Нелсън Мандела, майка Тереза, Стивън Хокинг и Алберт Айнщайн като същевременно са поставяни в игрови ситуации, илюстриращи неравенството, срещу което конкретната личност се е борила. По този начин те преживяват темата на дискусията и биват приканени да търсят паралели между наученото и реалния им живот.

Пилотно методологията беше приложена в СОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – гр. Сливница, и включи 125 ученици от 5 и 6 клас.

В резултат на работата по проекта Центърът за приобщаващо образование създаде наръчник (линк с наръчника на сайта ни), който да подпомага работата на учителите и учениците за преодоляването на предразсъдъците по един позитивен и игрови начин. Той е разделен на 6 модула, всеки от тях е посветен на дадена личност, която се свързва с определен тип дискриминация.

Наръчникът може да бъде свален от сайта на Центъра за приобщаващо образование.

Центърът за приобщаващо образование (ЦПО) е българска неправителствена организация, чиято основна цел е да помогне на колкото може повече деца да учат и играят заедно със своите връстници. От 2005 година екипът ни работи в подкрепа на българското училище да се превърне в място, където всяко дете е прието и ценено и има възможност да развие напълно своите способности. Работим за социално приобщаване и качествено образование за всички деца, както и за закрилата на тези, които се нуждаят. Екипът на центъра работи активно с родители, учители, директори, специалисти, общински и държавни власти, бизнес организации, колеги от страната и чужбина – и се радваме заедно на промяната, която се случва постепенно. Щастливи сме, когато децата – всички деца – получават възможност да развият своите способности и талант и да живеят щастливо детство.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн