ОДМВР – Стара Загора отчита повишена разкриваемост на престъпленията през 2015 г.

STZAGORA.NET
*
Директорът на ОДМВР – Стара Загора старши комисар Иван Чолаков (вдясно на снимката) изнесе пред медиите днес данни от отчет-анализа на дейността на дирекцията през 2015 г. За оповестяването на отчета пред ръководителите на служби и звена, както и пред медиите, от столицата в Стара Загора дойдоха главен комисар Георги Арабаджиев – зам.-главен секретар на МВР (в средата на снимката) и ст.комисар Константин Димитров – зам.-директор на Главна дирекция “Национална полиция”.

Основен акцент в отчета на ОДМВР – Стара Загора за 2015 г. е повишената разкриваемост на престъпленията, която е над средния процент за страната. Резултатът от 2014 г. е подобрен с 2.72%. Регистрираните престъпления срещу собствеността намаляват със 7,33%, а специално кражбите – с 13,79%. Разкриваемостта им скача от 15,9 на 21,4%. Нараснал е броят на измамите. Ръстът при тях е 7,5% (159 бр.), но и разкриваемостта им бележи увеличение с 3% спрямо 2014 г.

Във връзка с нашумелия случай с ПТП-то с неустановен извършител, при което бе блъсната и загина жена, ст.комисар Иван Чолаков съобщи, че само един от свидетелите е успял да помогне за установяване марката на автомобила. Видеозаписите днес са гледани в София от външни за системата специалисти, очакват се резултатите. Като цяло обаче реакцията на гражданите по случая е доста разочароваща. “Свили сме се в черупките си и нихилизмът ни е обхванал. Без съдействие от страна на гражданското общество е трудно да се работи” – отбеляза гл.комисар Георги Арабаджиев.

Регистрираното нееднократно рязане на гуми в Стара Загора и региона през 2015 г. е правено изключително по хулигански подбуди, без конкретна причина. Един от извършителите дори бил с психични отклонения.

Във връзка с телефонните измами ст.комисар Константин Димитров съобщи, че проблемът се интернационализира с участието на лица от територията на Румъния, Гърция и Турция. С цел противодействие на измамите МВР е внесло две законодателни предложения за промени в Закона за специалните разузнавателни средства и относно трафика на данни.

Отчетът на ОДМВР – Стара Загора е публикуван под формата на слайдшоу в сайта на дирекцията. Ето част от него:







#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн