Освещават криптата на храма „Св. Игнатий Старозагорски“ в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
На 21.02.2016 г. (неделя) от 9.00 ч. с Божествена Света литургия ще бъде осветена криптата на храма „Св. Игнатий Старозагорски“ в Стара Загора. Тя се изгражда в кв. „Самара“ 1. На литургията ще присъстват Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион и много архиереи от Светия Синод. Църковното настоятелство на храма кани миряните да участват в празничното събитие. В тази връзка на 20.02.2016 г., от 17.00 ч., ще бъде отслужено и Възкресно вечерно богослужение“.

Криптата „Св. живоприемний източник“ се намира в най-новия църковен храм, чийто патрон, Свети Игнатий Старозагорски, е небесният покровител на Стара Загора, роден в града в края на 18 век.

За първи път камбаните на храма забиха тържествено на 1 юли 2014 г. по повод монтирането на кръста на централния му купол. Новият храм, чиято първа копка бе направена на 11 юли 2011 година, представлява кръстокуполна базилика с размери 17х14 м и височина на купола – 12 м.

Иконите на Христос, Богородица, свети Георги, свети Николай и Йоан Предтеча са нарисувани от младата удожничка Милена Рашкова. Три мозаечни пана, дело на Радостина Славчева, украсяват пространството над трите чучура, от които се излива водата от сондаж на 33-ия метър под основния камък.

Пет камбани, дарени от ктитори, ще огласят квартала, а изписването на купола ще бъде дело на старозагорския художник Валентин Дончевски.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн