Неформалната група за запазване на парк “Бедечка” поиска даренията на имоти към Общината да продължат с терени в парка

STZAGORA.NET
*
“Мария Жекова дари имот за милион на Общината в Стара Загора. Ред е на фирмите с терени в парк “Бедечка” – писа в обръщение до медиите днес неформалната група за запазване на парка. Писмото продължава нататък така:

“Мария Жекова, сестрата на легендарния проф. Петър Жеков, ще остане в историята на Стара Загора със ззнаков доблестен акт. Тя дарява в полза на община Стара Загора огромна постройка в идеалния център на града. Само данъчната оценка на имота е над милион. Волята на дарителката е мястото да стане културно средище.

В същото време в парк “Бедечка” мощни компании с имена като “Феърплей къмършъл”, “Сентрал парк Загоре”, “Кауфланд България ЕООД енд ко”, “ЛИДЛ България ЕООД енд ко” и др. преди няколко години платиха създаването на план за застрояване приложения 1, 2 и 3 и сега този план започна да се изпълнява.

Сега е времето въпросните компании да покажат същата доблест и да дарят имотите си в зелената площ на старозагорци. Тези имоти са придобити след крайно противоречиво възстановяване на земеделски земи в парка и последвали куп противоречия със закона. Казусът е идентичен с този във варненската Морска градина, който предизвиква нови протести вчера.

Тук е мястото общината да влезе в правомощията си и да потърси обществения интерес – с преговори с хората и компаниите с терени, със съответните законови действия или с обръщане към ресорните институции на съдебната власт.

За съжаление, строителството в незалесената част на зелената площ около Бедечка вече започна, но задължително трябва да бъде запазена залесената част – близо 300 декара с алеи и над 1500 ценни дървета и вероятно още толкова дървета по поречието на самата река. Именно за тази част на парка през 2013 г. време беше беше направен опит за запазване – кметът внесе предложение, но мнозинството от общинските съветници се въздържаха.”
#

сподели ме

1 коментар on “Неформалната група за запазване на парк “Бедечка” поиска даренията на имоти към Общината да продължат с терени в парка”

  • Росица Джамбазова wrote on 12 март, 2016, 22:39

    Дайте първо да се разберем,какво наричате “ПАРК БЕДЕЧКА”?Там където ще се строи,т.е. новия ПУП, НИКОГА,АМА НИКОГА НЕ е било парк,а бахчи.През годините назад е имало само ИДЕЙНИ проекти за парк,НО НИКОГА НЕ е било прието и УЗАКОНЕНО като парк!Така,че новият “КВАРТАЛ БЕДЕЧКА” на СТАРА ЗАГОРА НЕ се строй върху парк,а върху БАХЧИ,които имат собственици според законите на България!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн