Българското знаме ще се развее на 20-метрови пилони на четирите входа на Стара Загора за 3-ти март

STZAGORA.NET
*
20-метрови пилони с българския трибагреник ще бъдат поставени за националния ни празник Трети март на четирите входа на Стара Загора. Самите знамена ще бъдат с размери 5 на 3 метра, съобщи днес пред медиите зам.-кметът Иванка Сотирова. Други два огромни флага ще бъда спуснати от знакови сгради като Общината и Областната управа (50-метров). Някои от селата в общината, като Преславен и Хрищени, вече също са подели инициативата и шият големи знамена.

За втора поредна година от Общината, след тържественото вдигане от 10.30 ч. на националното знаме на Република България, за общоградското честване на мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора” в 11 часа ще тръгне шествие с 300-метровото българско знаме, носено от военнослужещи от Втора Тунджанска механизирана бригада по маршрут като миналогодишния. Призивът е този път в носенето му да участва и всеки, който желае. “Шествието след знамето не е достатъчно. Хванете се и го носете заедно с войниците!” – призоваха старозагорци организаторите от Общината. Шествието ще бъде водено от конницата на Бага-Тур и реплика на Самарското знаме, а ще завършва с бойците на Национален клуб “Традиция”. Общоградското честване с поднасяне на венци и цветя и издигане на националното знаме ще се проведе под надслов “Пред падналите за България – поклон!”

За 3-ти март Община Стара Загора ще предостави за разпространение от медиите и специално подготвен празничен видеоклип.

“Целта ни и този път е да събудим, да раздрусаме заспали национални чувства, та поне за ден да се почувстваме горди, че сме българи. Надеждата ни е това да се превърне в традиция, Стара Загора да стане център на българщината. Градим честването на националното знаме като символ, идея и обич” – сподели директорът на Драматичен театър “Гео Милев” Ивелин Керанов, който е и главен сценарист на общоградския празник в Стара Загора.

За транспорт на трудноподвижни граждани в 11.00 часа ще има автобуси на бул. “Руски” до подлеза пред Регионална библиотека “Захарий Княжески”. Те ще върнат гражданите обратно в центъра на града след края на церемонията. В честването на “Бранителите” ще вземе участие Родопският ансамбъл с художествен ръководител Петър Янев. “Половината град трябва да зазвучи с тези песни” – казаха организаторите.

“Тази година към честването на Трети март в Стара Загора има подчертан интерес от държавници и министри. Очакваме за честването на празника и повечето старозагорци да останат в града” – каза зам.-кметът Сотирова.

Националният празник ще започне в Стара Загора още в 9.00 часа с Божествена Света литургия в храм “Св.Николай Чудотворец”. Приканват се старозагорци да присъстват на нея.

След Тържествената заря-проверка с празничните илюминации от 19.00 часа на площада пред Общината ще започне рок-концерт на група “Епизод”.

#vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн