ПП АБВ ще подкрепи проектобюджета на Община Стара Загора за 2016 г., търси решение за Гробищния парк на Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Групата на ПП АБВ в Общинския съвет в Стара Загора ще подкрепи отчета на Бюджет ’2015 на общинската администрация, както и проекта за бюджет за 2016 г. на Общината в размер на 100 милиона лева. “Защото това е възможният бюджет” – заяви на среща с медиите днес лидерът на АБВ в Стара Загора и региона – общинският съветник Илия Златев. В новата финансова рамка половината приходи са от държавно делегирани дейности, а другата половина – от собствени приходи. В нея не влизат очакваните средства по европроекти.

Същевременно АБВ ще търси съгласие в Общинския съвет по няколко проблема на града и общината. Първият от тях е състоянието на отеснелия гробищен парк Стара Загора на Хрищенско шосе. Той е създаден и се използва от юли 1974 г. на площ от 750-800 декара. В него има над 40 000 гробни места, в които досега са погребани над 70 000 души. Капацитетът за разширяването му обаче е изчерпан. Вече няма възможност да се откупува земя за разширяването му. Оставащите незаети около 4 декара ще стигнат до края на месец май 2016 г.

Има решение за създаването на нов парк в землището на с. Богомилово, но това не означава с лека ръка да загърбим съществуващия – каза Златев. Според наличните данни 20-30% от съществуващите гробни места в него не се използват. Това е възможност за продължаване на използването му и за по-късно въвеждане на новия край Богомилово. За да не заприлича паркът на Хрищенско шосе на изоставения едновремешен до жп линията в южната част на Стара Загора, би трябвало да се създаде общинско предприятие “Обредни дейности” с цел стопанистването му и извършването на необходимия ремонт, реконструкция и поддръжа. В Бюджет 2016 на Обшината са предвидени 163 000 лв. за досегашния и бъдешия нов парк. Но съветниците от ПП АБВ ще предложат да се вземат допълнителни 300 000 лева от финансовия резерв за непредвидени разходи, с които паркът да се огради и водоснабди, да се почисти каналът над него, да се създаде паркинг в очертанията му, както и да се организира порталът, охраната и видеонаблюдението му. Сега работещите там 16 души не достигат за привеждането му в добро състояние. Възможно е и да бъде насърчено използването на старите гробни места чрез намаляване на таксата за тях. В момента тя е колкото таксата за новите – по 100 лв.

Второто, за което ще настояват съветниците от АБВ в Стара Загора, е да се даде оценка на ефективността на официалните културни мероприятия, финансирани от Общината. За да се знае на кого и за какво се дават предвидените в бюджета 690 000 лв. за проекти в сферата на културата. За целта Илия Златев подготвя проект за наредба за съфинансиране от страна на Общината на културни прояви, което ще активира дейността на различни граждански сдружения. Този проект е възможно да бъде разгледан от Общинския съвет още на февруарската сесия на Общинския съвет. На заседанието този четвъртък пък поставят за обсъждане въпроса за заделяне на средства за участие на наши културни институции в различни европроекти. АБВ ще предложи и 30-40 000 лв. от общинския бюджет да бъдат предвидени за закупуването на техника за дигитализирането на многобройните материали и вестници, съхранени в Регионалната библиотека “Захарий Княжески”.

ПП АБВ ще поиска и време за блицконтрол преди или след сесия, по време на който съветниците ще могат да питат администрацията по текущи въпроси.

Общинският съветник от ПП АБВ Тихомир Димитров съобщи, че групата ще внесе предложение за промяна на Наредбата за стопанисване на общинските дружества. Исканата промяна е удължаването на срока на договорите на управителите на общински дружества да може да се извършва само еднократно, а не като досега – по 3-4 пъти за някои. Презумпцията е след първото удължаване задължително да следва нов конкурс.

Народният представител от ПП АВБ проф. Иван Станков информира медиите за работата на Парламентарната група на партията. В новия Закон за ветеринарно-медицинска дейност най-много се критикува текстът за конфискуването и умъртвяването на непрофилактираните животни, който ще засегне най-много дребните стопани и животните от “задния двор”, отглеждани от домакинствата. Това са животни, невключени в профилактичната програма, неидентифицирани и неподложени на контрол. Които представляват сериозна опасност за разпространението на зарази и паразитни заболявания.

Вместо умъртвяването им проф. Станков предлага серия от мерки, които да стартират с предупреждение на съответните стопани с максимално кратък срок, което при неизпълнение да бъде следвано от парична санкция, а след нея – удостоверяване на здравословното състояние на животните с отклонения в здравния им статус. Едва след това, ако е необходимо, животните да бъдат унищожавани на място. Депутатът предлага и създаването на фонд “Зоопрофилактика” за своевременно обезщетяване на засегнатите стопани.

По Закона за висшето образование ПП АБВ предлага на българските университети да бъде дадено правото да развиват производствена и търговска дейност, каквато е световната практика. Това ще доведе до създаването от университетите на научен продукт – нови сортове, нови породи и храни. Ще се търси и нов начин за прием на студентите във ВУЗ-овете, както и промени в Закона за развитие на академичния състав, който улесни израстването на учените до професори и доценти, но затрудни покриването на изискванията за главни асистенти.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн