Проф. Божидар Димитров откри „Галерия на българските владетели“ в старозагорското училище „Кирил Христов“

STZAGORA.NET
*
Директорът на Националния исторически музей проф. д-р Божидар Димитров откри днес уникалната за страната Галерия на българските владетели в старозагорското училище „Кирил Христов“. Той дойде за събитието в знак на благодарност за съпричастността на учениците и учителите с директор Господин Балъкчиев в дарителската кампания за възстановяването на Голямата базилика в Плиска. От училището в дарителската сметка е постъпила с няколко вноски сумата от общо 800 лв. “Да знаят, че имената им няма да бъдат забравени. По стара традиция, датираща още от Възраждането, имената на всички дарители ще бъдат изписани на плоча пред входа на българската светиня” – каза проф. Димитров. Присъстваха областият управител Георги Ранов, директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев, областният координатор на Съюза на българските учители Иван Поров, както и много ученици и учители от училище “Кирил Христов”.

Портретите в Галерията на българските владетели са дело на учителя по изобразително изкуство Пламен Михалев.

Българи от цял свят изпращат дарения за възстановяването на Голямата базилика в старата българска столица Плиска, съобщи проф. Божидар Димитров. Първото дарение за тази година от 400 паунда (1041 лв.) е направено на 4 януари от българин, работещ в Англия. Базиликата е най-дълго копаната историческа сграда в България. Разкопките й са започнали през 1899 г. и са завършили минала 2015 година с възстановяването на свещения кладенец. Още през 30-те години на ХХ век са правени възстановки на Голямата базилика под формата на макети.

“Моето желание е да приключим работа по централната част на Голямата базилика, където е олтарът, до 2 май, когато е денят на цар Борис. Тъй като името на базиликата не е известно от исторически извори, ще направя предложение то да е “Св. цар Борис” – каза проф. Димитров. Той припомни, че там от две години насам вече се кръщават деца от Варненския митрополит, има и няколко сватби. По случай 1150 години от покръстването на българския народ на 2 май 2015 г. в Голямата базилика на Плиска патриарх Неофит и митрополитите отслужиха Божествена света Литургия. Ще бъде възстановен мраморният олтар, от който има открити и запазени детайли.




#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн