Близо 4 метра ще бъде висок паметникът на Св. Климент Охридски в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Близо 4-метров паметник от камък и бронз на Св. Климент Охридски ще бъде вдигнат североизточно от входа на едноименното читалище в Стара Загора по повод навършващите се 1100 години от неговата смърт. Самата фигура е висока 3,5 м (на първата снимка), но ще бъде изграден и пиедестал по препоръка на журиралите конкурса, проведен от Община Стара Загора. Това стана ясно днес по време на проведеното обществено обсъждане на постъпилите седем конкурсни проекта за изграждането му.

Компетентно жури с председател арх. Иван Кирчев – гл.архитект на общината и зам.-председател проф. Стефан Лютаков – ръководител катедра „Скулптура“ на Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ е класирало на първо място проекта на Наско Настев и Красимир Добрев от Стара Загора като най-пълно отговарящ на изискванията и критериите на конкурса и членовете му. Сред тях са д-р Иван Аяров от читалище „Св. Климент Охридски–1858“, арх. Иван Иванов – от Съюза на архитектите в България, арх. Петър Киряков – от Камарата на архитектите, Филип Папазов – от представителството на СБХ – Стара Загора.

Предложението на Настев и Добрев ще бъде премирано с награда от 2000 лв. Авторите ще бъдат поканени да сключат договор за изпълнение с общината, когато приключат евентуални процедури по обжалване на резултатите от конкурса. Общината се задължава да реформира околното пространство и да създаде подходяща и достъпна среда за възприемане на монумента.

Класираното на второ място предложение на участника „Виктория 2011“ ЕООД от Велико Търново получава парична награда от 1500 лв. Наградено е и предложението на старозагореца Иво Чехларов, живеещ понастоящем в с. Сливек, класирано на III-то място, с награда от 1000 лв., определена в наградния фонд за трето място в конкурсните правила.

Със свои предложения в открития конкурс с проекти участваха още Красимир Зарков от Стара Загора, арх. Диньо Динев от Стара Загора, Любомир Добрев от София и Димо Димов от Стара Загора.

„Напълно съм удовлетворен от конкурса и взетото почти единодушно решение, което е един празник за професионалистите в града. Считам, че правим крачка към това да има изкуство пред всяка сграда“ – обобщи мнението на журито арх. Петър Киряков.

Ето и предложенията на другите шестима участници в конкурса, подредени според мястото, на което са класирани от журито. Вчера и днес те са изложени във фоайето на Община Стара Загора:


Момент от обсъждането - мнение изказва художникът Злати Златев

#

бутони за социални мрежи

2 коментари on “Близо 4 метра ще бъде висок паметникът на Св. Климент Охридски в Стара Загора”

  • el wrote on 23 декември, 2015, 8:05

    Св.Климент в дейността си еднакво съчетава духовното и просветителското начало. Добре би било в журито да имаше поне един филолог българист. Св.Климент е революционер на образователното дело. А тук виждаме един безкрайно смирен образ с огромен несъразмерен ръст и малка главица. Няма динамика. Представях си го като учител сред многобройни ученици, които обучава и сред които се извисява със своята святост, мъдрост и устрем, символизиращ стемежа на народа и държавата към по-висока образованост и култура. Това, разбира се, е едно съвсем любителско мнение. Все пак мисля, че решението е инженерно-архитектурно, а не духовно-просветно.

  • Dipet wrote on 26 декември, 2015, 23:14

    За съжаление изключително провинциално решение продиктувано от вкуса на журито. Св. Климент е  преди всичко символна личност! И не е нужен култов паметник, като от времето на социализма, а символ!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн