Старозагорските общински съветници запазиха преференциалните цени за превоз на учащи, пенсионери и хора с увреждания

STZAGORA.NET
*
На декемврийското си редовно заседание старозагорските общински съветници гласуваха с 49 гласа „за“ условията за пътуване с тролейбуси и автобуси на ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания в града и по-малките населени места от общината. Необходимостта да бъдат отново гласувани критериите за преференциални цени се наложи поради поетапното поемане изпълнението на всички градски автобусни линии от вътрешния оператор „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД.

Пенсионерите над 65 години с постоянна адресна регистрация в Стара Загора, с размер на пенсията до 300 лв., ще продължат да ползват билет за пътуване със 70% намаление от редовната му стойност за вътрешноградските линии. Пътуването на старозагорците с увреждания, с намалена работоспособност над 71% и с размер на пенсията до 300 лв., в градския транспорт ще ползват 50% намаление. Наполовина от цената на редовния билет ще заплащат и учащите в града.

Условията за пътуване с намаление, които засягат хората, живеещи в по-малките населени места от общината, също се запазват. Пенсионерите над 65 години с постоянен адрес в старозагорските села, с пенсия до 300 лв., ползват билет за пътуване с 65% намаление от стойността на редовната му цена за съответното населено място до Стара Загора и обратно. Същият процент намаление важи и за учащи, живеещи в селата, разположени на територията на община Стара Загора.

Имащите право на намаления е необходимо да закупят годишна карта по образец с цена от 5,00 лв., издадена от „Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД, както и да представят съответните документи за използване на преференциалните цени.

С 40 гласа „за“ старейшините гласуваха Тихомир Томов да изпълнява длъжността „Контрольор“ на общинското дружество за тролейбусен и автобусен транспорт.

47 от общинските съветници приеха 560 на брой да бъдат таксиметровите коли в община Стара Загора, които да превозват пътници с минимална цена за един километър пробег 0.70 лв. – за дневна и нощна тарифа, както и максимална цена 0.90 лв. – за дневна и нощна тарифа.

Общинският съвет даде своето съгласие Община Стара Загора да кандидатства по Проект „Красива България” към МТСП с проект за основен ремонт и благоустрояване на Детска ясла №8 „Кокиче“. Общата му стойност е 300 000 лв. с ДДС, от които необходимото съфинансиране от Общината е 200 010 лв. с ДДС. Освен че ще бъде обновена материалната база и подобрени условията за престой и работа в детската ясла, ще бъде създадена и трудова заетост за безработни лица.

66 предложения включи дневният ред на последното за годината заседание на Общинския съвет. Бяха определени съветниците, които да вземат участие в Наблюдателна комисия към ОбС, както и в Комисията по безопасност на движението. Избран бе и съставът на общинските съветници, които да бъдат членове в Комисия по картотекиране. Старейшните избраха и своите представители в Местната комисия по Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищноспестовени влогове.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн