Съдови хирурзи отстраниха рекордно голяма задколянна аневризма при 55-годишен пациент

STZAGORA.NET
*
Огромна аневризма на задколянната артерия с размери 10 на 5 сантиметра при 55 годишен мъж беше успешно оперирана от съдови хирурзи на Болница „Тракия“ – Стара Загора – д-р Антон Елкин, д-р Иван Тенев, д-р Светослав Бисеров и ръководителят на отделението доц. д-р Димитър Петков, дм.

Аневризмите представляват патологични разширения на артериалните съдове, които пречат на нормалното им функциониране и носят риск от спукване или запушване. Оперираната задколянна аневризма е била около 3 пъти по-голяма от обичайните за това местоположение образувания, при които най-честите размери, с които се диагностицират, са 3-4 сантиметра. „Аневризмата беше с размери на коремна аневризма на аортата, и то с показания за оперативно лечение. Имаше и много сраствания и други усложнения, които трябваше да преодолеем по време на операцията, но пациентът е добре и се възстановява бързо“, коментира д-р Елкин. Мъжът има подобна аневризма и на другия крак, която също ще бъде оперирана в Болница „Тракия“.

Заболяването се е развило много бързо през последните 2 години, посочват съдовите хирурзи. Аневризмите на двата крака са били открити при изследване на венозната система на пациента с доплер сонография и контрастна КАТ ангиография заради труднолечими хронични венозни рани по краката. Аневризмите са притискали вените и са били една от причините за бавното заздравяване на венозните рани, коментира д-р Елкин. Освен това носят много висок риск от запушване със съсиреци – едно състояние, което може да доведе дори до загуба на крайника.

След отстраняването на аневризмата и на другия крак пациентът ще има много по-добро качество на живот.
#vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн