Правят футболен отбор в Мъглиж, започва ремонт на банята в Ягода, на сградата на Общината и на градския център

STZAGORA.NET
*
Нов заместник-кмет по хуманитарните дейности ще бъде назначен от 4 януари 2016 г. в Община Мъглиж, съобщи пред медиите в Стара Загора днес кметът Господин Господинов.

Администрацията ще заложи отново, както в предходния мандат, на усилена работа с европейските структурни фондове. По тази линия се очакват двойно по-големи инвестиции за четирите предстоящи години.

Основните проблеми в населените места от общината създава остарялата инфраструктура – водопровод и канализация, които са на по 30-40 години. За подмяната й ще се разчита също на европейските програми. Все по-труден става достъпът до селата в Стара планина – Селци, Сливито, Борущица, Радунци. Преди две седмици са станали две свличания по пътя за Селци, който е единствен и това затруднява ремонта му. От днес е започнало укрепване на двете пропадания. За цялостния им ремонт обаче ще са необходими повече средства.

През предишния мандат бяха обособени 44 парцела с отстъпено право на строеж в общината. Почти всичките са продадени на търг, но закупилите ги нямат средства да построят жилища върху тях.

Община предвижда при наличието на средства в Мъглиж да се изгради тържище за селскостопанска продукция и животни.

Под аренда са дадени земи, които не са били стопанисвани години наред. Целта е да се обработва всяко парче земя, за да носи доход на стопаните му и да осигурява заетост на допълнителна работна ръка.

С грижа за възрастните хора е започнал ремонт на пенсионерските клубове, като в Мъглиж за целта е закупена обратно продадена преди години общинска сграда и е създаден модерен пенсионерски клуб. Ще продължи ремонтът и оборудването на пенсионерските клубове и по селата.

Ремонтирани са детските градини в Мъглиж и Юлиево, училището във Ветрен. Има и читалища за ремонт, включително в Мъглиж. Преустройството му ще започне с отварянето на новите европрограми.

За младите бяха направени три спортни съоръжения. Местните футболни отбори почти всяка седмица играят официални мачове на новите стадиони, а през седмицата тренират на тях. В ход е създаването на отбор и в общинския център. В Мъглиж ще бъде направена също така зала за силови спортове.

За охрана на населените места на входно-изходните точки и възловите кръстовища ще бъде поставено видеонаблюдение през новия мандат.

Бюджетът на Община Мъглиж (рамка 5,5 млн. лв., променяна за последно през 1999 г.) в частта му за делегираните дейности е завишен само с 2000 лв. за цялата година и остава силно ограничен, съобщи зам.-кметът д-р Душо Гавазов, общински лидер на ПП ГЕРБ. До момента през 2015 г. Общината е дотирала здравеопазването с 20 хиляди лева. По-сериозно е увеличението на субсидията в частта “Образование” – общо около 229 000 лв. След 4-годишна борба администрацията е извоювала и двойно увеличение на средствата за зимна поддръжка на пътищата в полупланинската община – от 37 на 70 хиляди лева, което е сравнително добра субсидия за поддържане на добро снегопочистване.

Усилията и през новия мандат ще бъдат насочени към европрограмата за развитие на селските райони, която е основният донор на парични средства за така начеречите “селски общини”. С ПМС Община Мъглиж може да участва в тази програма, тъй като е с население над 10 000 жители. “Първото, с което ще стартираме, е ремонтът на пътната и уличната инфраструктура. Ще подготвим проект за около 6 млн. лв., който ще включва изграждане на общински път и улична мрежа в регулация с прилежащите пространства. Вече почти сме избрали обекта, който ще бъде направен” – каза Душо Гавазов.

Ще бъде заложен проект и за саниране на сградата на Общината, която е в лошо състояние и не предоставя нормални условия за работа на 39-те общински служители.

През първата година от новия мандат ще бъдат правени също така площади и паркови пространства, включително центъра на Мъглиж.

В Ягода ще бъде изграден местен Център за обществена подкрепа, който ще обслужва около 20 деца със специални потребности, за да не се налага да се използват услугите на аналогични центрове в съседни общини.

Още през 2016 г. Общината ще участва с проект и за саниране на читалището в Мъглиж. През миналия мандат бяха санирани 4 читалища в селата от общината. За тези в Шаново и Юлиево, които са под 500 жители, ще се търси вариант за ремонт на читалищата със собствени средства на Общината. Ще се участва и с още два проекта за оборудване на читалищата в Ягода и Ветрен, а впоследстви и на тези в Тулово и Дъбово.

Ще се работи и по европрограми, наследени от стария програмен период. Една от тях е “Ромакт”, по която Община Мъглиж беше бенефициент заедно с още 5 общини – Сливен, Бяла Слатина, Тунджа, Варна и Шумен. Сега тази програма разширява своите граници и ще обхване 15 общини. “Искрено се надявам – каза д-р Душо Гавазов, – че по тази програма вече ще спрат проучвателните дейности и отпускането на пари за това, да научим ромския етнос да взема управленски решения. На последната среща в София откровено казах на представителите на Европейския съвет и Европейската комисия, както и на координаторите за България по тази програма, че ако тя продължи да работи по този начин, тя се обезсмисля. Защото хора, които нямат ясна визия как ще изкарат насъщния си хляб за деня, как ще нахранят децата си и къде ще замръкнат и осъмнат, няма как да вземат управленски решения. Така че се надявам тази програма да се профилира малко по-точно и чрез нея да може да бъде решен жилищният проблем на ромите.”

Продължава работата и по ОП “Развитие на човешките ресурси”. Има индикации, че тя ще стартира до края на декември и Община Мъглиж има готовност активно по нея да бъдат включени около 100 млади хора до 29 г. като помощници в пътното строителство и озеленяването.

На 1 декар общинска земя ще бъде изграден модерен филиал за спешна медицинска помощ, тъй като в Мъглиж засега работят само общопрактикуващи лекари, но медицински център няма.

Със собствени средства в момента се изгражда и отводнителен канал в южната част на с. Ветрен – проект с голяма важност за населението поради наводняването при обилен дъжд и снеговалеж на около 1/3 от къщите в селото. В плановете е пълното почистване на дерето в Ягода, което също води до наводнение на много къщи, както и цялостно реконструиране на пътя Ветрен-Сливито. В Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане до дни ще бъде входиран и готов проект за 644 хил. лв. за вземане на неотложни аварийни мерки по реставрация на пътя Мъглиж-Селци.

През март-април 2016 г. ще започне ремонт на покрива на банята в Ягода. Визата за проектиране е съгласувана, на нейна база проектантите ще изготвят работен проект, който ще се остойности. Очакванията са ремонтът на покрива да възлезе на около 250 000 лв. Още 170-180 000 лв. ще са нужни и за изграждането на общинската част от водопровода за минералната вода от Сондаж 16 до стадиона и банята, а оттам и до парка от 45 дка.

След ремонта банята в Ягода да започне да функционира като къпалня, каквото е желанието на хората от общината. Но тъй като тази й социална функция няма да носи доходи за общината поради заложената ниска цена на билета, към банския комплекс се предвижда да се изгради и СПА-център, който няма да наруши архитектурната визия на банята като паметник на културата от местно значение. За реализирането на цялостният проект ще бъдат необходими около 3 милиона лева.

“Вместо да се търсят инвеститори, вместо билетът да струва между 12 и 15 лева за хората, вместо да се продава тази баня за жълти стотинки и утре недобросъвестни инвеститори, както беше в продължение на 10-15 години, да я докарат отново до плачевно състояние, ние сме решили да инвестираме общински пари и тази придобивка да касае жителите на община Мъглиж в дълъг период от време. Казвам го ясно и точно: първо се изгражда водопроводът, който е общинска част, от каптажите до банята, след това започваме изграждането на покрива, след което продължаваме със саниране и оборудване на банята отвътре. Но подчертавам – единствено и само като къпалня. След което ще търсим пари за другите авангардни идеи и решения като СПА-център” – категоричен беше зам.-кметът Душо Гавазов. Относно сроковете засега е ясно само едно: че през април 2016 г. започва ремонтът на водопровода и покрива.

“Общината се обръща към инвеститорите - СПА-болницата, хотел “Терма” и всички останали, които искат да получат минерална вода от каптажите, която е общинска собственост, нека да бъдат така добри и да постъпят отговорно и лоялно, като поемат своята част като парична инвестиция за изграждане на разклоненията на водопровода” – каза д-р Гавазов. Към момента едиственият потребител на 1 литър минерална вода в секунда е “Терма”, но поради загубите от остарялата водопроводна мрежа не е съвсем ясно какъв е реалният дебит, ползван от СПА-комплекса. Като цяло дебитът на минералната вода в Ягода според специалистите проф. Пенчев и инженер-геолога Величко Величков не е голям, но е сигурен. Най-големият проблем е безконтролното изтичане на минералната вода в земята, при което се подкопават и основите на банята.

До юни 2016 г. администрацията в Мъглиж трябва да подготви и стратегията си за създаване на Местна инициативна група (МИГ). Ако тя бъде одобрена от оценителната комисия, работата по проекта ще започне. В него е заложено усвояване заедно с общините-партньори Казанлък и Гурково до 2 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони, както и други 2 млн. евро от МОСВ и МТСП.

Твърде вероятно е при цената, на която се продава, за болницата в Радунци да не се появят купувачи и през януари 2016 г. Ако цената падне до 500-600 хиляди лева, Община Мъглиж ще търси възможност чрез кредит от банки или други финансови институции, да я закупи. Засега обаче болницата, собственост на Министерството на здравеопазването, остава с неясна съдба. Положителното е, че през предишния мандат 58-те декара земя, на които е тя, са вече общински. Който и да закупи базата в Радунци, ще трябва да се съобразява с намеренията на Общината, заявяват ръководителите й.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн