Клип на ФБР обучава представители на наши институции как се действа при терористична атака

STZAGORA.NET
*
В Областна администрация днес се състоя поредната среща между представители на институциите по сигурността, на общините и на частни охранителни фирми. Тя бе председателствана от областния управител инж. Георги Ранов. Участваха и зам.-областният управител Маноил Манев, както и Татяна Димитрова, началник на Регионалния инспекторат по образованието.

Участниците в срещата изгледаха кратък учебен клип, изготвен от ФБР и преведен на български. Той е предназначен за обучение на обикновените служители на фирми и институции и съдържа препоръки за действие при терористична атака.

Представителите на 11-те общини докладваха превантивните мерки, които са взели за повишаване на сигурността. Започналото обследване на нивото на охрана на обществени обекти, училища и здравни заведения трябва да приключи до края на януари във всички общини. От изказванията на представителите на общините се разбра, че в повечето от тях ще се увеличи видеонаблюдението чрез поставяне на допълнителни камери на възлови места. Община Гълъбово има изготвен проект за система за външно видеонаблюдение на улици, общински обекти, училища, входове и изходи на града, възлови кръстовища.

Инж. Ранов ще проведе през следващата седмица допълнителна среща с кмета на Чирпан, защото там видеонаблюдението на важни общински обекти и охраната на училищата не са на необходимото ниво.

Татяна Димитрова съобщи, че от 126 училища в Старозагорска област 35 са без видеонаблюдение. С ограничен достъп на външни лица и в двора на училището, освен в сградата, са 39 училища. В 60 училища има осигурено видеонаблюдение и в двора. Община Стара Загора води разговори със специализирана фирма за поставяне на скенери на входните врати на всички училища на територията на града.

Вече е сключен договорът за съвместни действия при евентуална терористична заплаха между частните охранителни фирми от областта и ОД на МВР, стана ясно още на срещата.

През следващата седмица отново ще се проведе среща, на която освен органите по сигурността и охранителните фирми ще присъстват и директорите на училищата от Старозагорска област. Зе следващата седмица е предвидено и провеждането на учебна евакуация в едно от старозагорските училища.

В края на днешното заседание инж. Ранов благодари на участниците за отговорната им работа. “Всички мерки, които взимаме, целят да се повиши сигурността в областта и да се създаде убеденост у хората, че институциите са на мястото си и вършат всичко необходимо за тяхното спокойствие” – обобщи той.

#gerb

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн