Двудневна конференция срещу езика на омразата в световната мрежа започна в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
В Международния младежки център в Стара Загора днес започна двудневна международна конференция под наслов “Кампанията „Език без омраза“ – инструмент за борба срещу нетолерантността”. Кампанията e инициирана и се ръководи от Съвета на Европа и включва национални кампании в държавите-членки. Тя е насочена срещу езика на омразата онлайн във всичките му форми и се фокусира върху обучение за човешките права, върху младежкото участие и медийната грамотност. Целта ? е да ограничи езика на омразата и да предотврати расизма и дискриминацията във всичките им форми.

„Езикът на омразата е един от съществените поводи, събуждащи противопоставянето в обществото. За появата на езика на омраза най-напред отговорни са родителите, след това всички обществени институции, от най-ранна детска възраст. Важно е да се говори за това, защото поражда негативни проявления върху формирането на цялостната психология и поведение на всички нас“, отбеляза в приветствието си към гостите зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

„В съзвучие със събитията в Европа, днес темата е още по-актуална. Възможността да се говори и посланията, които ще се обсъдят и предложенията, които ще се направят утре, са повод за въздействие и положителен ефект, каза още Сотирова. Тя припомни за предшестващо съвещание в Страсбург, отчело недотам добрия резултат от кампанията „Не на омразата“ и очерта случващото се в Европа като последица от провалените усилия в тази насока.

„Езикът на омразата се разпространява бързо и лесно чрез интернет и социалните медии като Фейсбук и Туитър и достига до много хора и става все по-видим. Проучване на Съвета на Европа сочи, че 78% от младите хора в Европа ежедневно се срещат с реч на омразата в онлайн пространството. Той обикновено е насочен към малцинствата – ромите, имигрантите, хората в неравностойно положение, хомосексуалните или жените, особено ангажираните в политиката или обществения дебат“, обяви посланикът на Кралство Норвегия Гюру Катарина Викьор, която за втори път идва в Младежкия център.

„Когато говорим за ограничаването на речта на омразата, не трябва да смятаме, че нарушаваме свободата на словото. То не ни дава право да нарушаваме правата на другите”, добави тя. По думите ? Норвегия е от държавите, които имат опит с борбата с езика и престъпленията на омразата. Дипломатът определи като отворен дебата за това как да интегрираме идващите в Европа хора от други държави, да ограничим езика на омразата и как да представяме европейските ценности пред тях.

Гости на събитието са Денис Дурмис – експерт към Съвета на Европа, Лора Любенова – член на борда на Европейския младежки Форум, представители на Министерството на младежта и спорта. Участници са представители на младежките центрове в Пловдив, Враца и Добрич, както и доброволци към Ресурсния център – Стара Загора от Германия, Испания, Латвия и Армения.

Участниците днес обсъждат резултатите от кампанията „Език без омраза“ на европейско ниво и добрите практики за осъществяването ? в държавите-членки на Европейския съюз. През втория ден ще се проведе работа по групи за формулиране на препоръки и предложения относно провеждането на бъдещи политики, свързани с кампанията NO HATE SPEECH на местно и национално ниво.

#crl

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн