Тазгодишният Нумизматичен салон в Стара Загора ще бъде открит на 4 декември в Регионалния исторически музей

STZAGORA.NET
*
На 4 декември 2015 г. от 17.30 ч. в малката зала на Регионалния исторически музей – Стара Загора на второ експозиционно ниво ще се открие тазгодишния „Нумизматичен салон 2015”. Събитието се провежда традиционно в навечерието на светлия християнски празник Никулден. Според легендата Свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите.

Изложбата включва антични и средновековни монети, придобити от музея през 2015 г. Особено ценна е новопостъпилата монета на Августа Траяна, сечена при император Марк Аврелий, която е от една от първите емисии, емблематични за града. С нея се обогатява най-голямата колекция с монети на Августа Траяна, съхранявана в музей в света.

Предвид уникалните археологически находки, изследвани през годината, централно място в изложбата заема оловен медальон XI-XII век с образа на св. Теодор Тирон, открит при археологически проучвания на средновековния манастир в местността „Боров дол” при с. Змейово, Старозагорско, и пръстен с прабългарски руни, постъпил като дарение.

Св. Теодор Тирон е небесният покровител на Стара Загора през вековете, което прави медальона изключително ценен за историята на града.

Пръстенът е с монограм затворена прабългарска свастика, чийто прочит „кана” е за първи път засвидетелстван като самостоятелна титла. Начинът на изработка и знаците, вписани в плочката, определят неговата принадлежност към езическата епоха на Първото българско царство.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн