Съдът постанови екстрадиция за издирван българин от САЩ за банкови измами по внесено искане на Окръжна прокуратура-Стара Загора

STZAGORA.NET
*
На 30 ноември 2015 г. по внесено искане от Окръжна прокуратура – Стара Загора, по повод молба на Департамента на правосъдието на САЩ, Окръжен съд – Стара Загора допусна екстрадиция на Калоян Драгиев, на 31 г., гражданин на Република България и на САЩ. Той е обявен за издирване с червен бюлетин на Интерпол по обвинения за кражба на лични данни, банкова измама, използване на средства за неправомерен достъп, притежаване на средства за неправомерен достъп и др.

Искането на Окръжна прокуратура – Стара Загора е внесено на основание чл.14, ал.4, т.5 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА).

„Изпратените документи от САЩ, сред които официална молба за екстрадиция, информация за самоличността на издирваното лице, копие от законовите разпоредби за престъпленията, копие от документа за привличане към наказателна отговорност – обвинителен акт на Районен федерален съд на САЩ, Източен район на Тенеси и Чатануга, са съобразени с изискванията на Договора за екстрадиция между правителствата на САЩ и Република България и ЗЕЕЗА. Те са преведени и са постъпили по дипломатически път с нота на посолството на САЩ. Официалната молба за екстрадиция е по отношение на лицето Крис Драгиев, чиято идентичност е установена с лицето Калоян Драгиев, и доказателствата за това са приложени в делото на Окръжен съд – Стара Загора“ – обясни Нейка Тенева, зам.-окръжен прокурор на Стара Загора.

Видно от обвинителния акт на Районния федерален съд на САЩ, Източен район на Тенеси и Чатануга, Калоян Драгиев е обвинен за престъпления от раздел 18 от Федералния кодекс на САЩ, а именно – заговор за използване и притежаване на фалшифицирани устройства за достъп, измама по банков път, измама чрез устройство за достъп и кражба на самоличност, които са наказуеми с лишаване от свобода.

Допълнително в обвинителния акт се съдържат изявления за отнемане, уведомяващи Калоян Драгиев за намерението на САЩ да търси конфискация на всяка собственост, според приходите, придобити в резултат на предявените престъпления.

Решението на Окръжен съд – Стара Загора може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд – Пловдив.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн