Стара Загора се превръща в столица на музиката и танца за 46-ти път. Програмата на ФОБИ ’2015

STZAGORA.NET
*
На сцените на оперния, кукления и драматичния театър, както и в залата на Регионална библиотека „З.Княжески“, ще се състоят 11 събития в рамките на 46-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство, който ще се проведе от 23-ти ноември до 5-ти декември в Стара Загора. „Интересът е голям и продажбите на билети вървят добре“, съобщиха на съвместна пресконференция зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова и директорът на операта Огнян Драганов.

Организацията на феста е съвместна, със съдействието на Министерството на културата. „Няма такава община, която да стои толкова твърдо зад гърба на Държавна опера – Стара Загора. Изказвам благодарност на ръководството, защото успяхме да създадем фестивала така, както се прави в света – със селекционна комисия, която избра заглавията и го превърна във „витрина с най-новата стока в страната“. Надяваме се да отворим фестивала навън, да привличаме гости от страната и чужбина. 90-та годишнина на старозагорската опера затвърждава значението й като символ на града“, заяви Драганов.

„Въпреки натрупаните дългове от около 700 000 лв., по преценка на кмета Живко Тодоров, Обществения съвет и административното ръководство, е поет ангажимент за провеждането на ФОБИ. Не е нормално да има прекъсване на фестивала в годината, в която се отбелязва 90-та годишнина на първата извънстолична опера“, обясни становището зам.-кметът. Сотирова уточни, че осигуряването на участниците във фестивала е изцяло заслуга на ръководството на операта.

Уникалното оперно събитие за страната представя панорама на най-доброто в музикално-сценичните изкуства у нас през последния творчески сезон, оформена след прецизна селекция от над 70 спектакъла на различни български трупи. Безспорен успех е участието на съвременна българска творба, „Омагьосаният”, мадригална комедия от Божидар Спасов, спектакъл на Пловдивската опера. Танцовият спектакъл “Безвремие” на балетната трупа на Държавна опера – Стара Загора демонстрира нови търсения и изразни средства в динамично развиващия се съвременен танцов театър.

Фондация „Дарина Такова”, заедно с режисьора Явор Гърдев, художника Чавдар Гюзелев и млади изпълнители представя операта „Лястовичката” от Джакомо Пучини. Варненската опера ще участва със своя спектакъл на комичната опера „Дон паскуале“ от Доницети, копродукция на Варненската опера с Театро Комунале – Модена, Италия. Още едно заглавие от Доницети ще бъде представено във фестивалната програма: операта “Лучия ди Ламермур”, премиера на старозагорци със сериозно международно участие. Държавна опера – Бургас гостува с един нов и до известна степен нестандартен прочит на класическата мелодрама “Травиата” от Верди по романа на Дюма-син.

Сред съпътстващите събития на фестивалната програма са представянето на последния ІV-ти том от академичната поредица „Български музикален театър“ и работната среща на директори на оперни театри от балканския регион.
*
Специалните предложения на Старозагорската опера за ФОБИ
Цени на билетите от 5 до 15 лева
Карта КОЛЕКЦИЯ ФЕСТИВАЛ 93 лева
Включва всички събития от програмата на ФОБИ
Карта Цикъл БЕЛКАНТО 63 лева
Включва всички оперни спектакли от програмата на ФОБИ +
ГЛАСОВЕТЕ НА ИТАЛИЯ наследството на Лучано Павароти
Абонаментен план КОЛЕКЦИЯ 3+ с отстъпка до 35% от цената на билета
Абонаментен план КОЛЕКЦИЯ 7+ с отстъпка до 50% от цената на билета
*
БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/
ОНЛАЙН и в разпространителската мрежа на www. eventim.bg
БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта
Тел.: 042 622 431, 0885 509829
РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30ч.– 13.30ч. и от 14,30-19,00 ч.
ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя

П Р О Г Р А М А Н А Ф О Б И – 2 0 1 5:


*
На 4 и 5 декември в рамките на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора ще се състои работна среща за създаване на Балканска оперна мрежа. Поканени са 10 директори на оперни театри от Балканите и 10 директори на оперни театри от страната:

* Народна опера Тимишоара /Румъния/ – Корнилиус Мургу, ген.директор
* Национален Театър на Белград /Сърбия/ – Деян Савич, ген.директор
* Национална опера на Румъния /Клуж/ – Флорин Естефан, ген.директор
* Национална опера /Сплит, Хърватска/ – Иво Липанович, ген.директор
* Национален Театър /Сараево/ – Мариела Хасимбегович, изп.директор
* Мадленианум Опера и Театър – Бранка Радович, изп.директор
* Национална опера на Румъния – Даниела Владеску, ген.директор
* Опера Крайова – Антониу Замфир, изп.директор
* Македонска опера и Балет – Деян Прошев, директор

Както и директори на оперни и оперетни театри в България:

* Държавна опера – Стара Загора
* Държавна опера – Бургас
* Държавна опера – Русе
* Държавна опера – Пловдив
* Софийска опера и балет
* Национален музикален театър
* Оперетен театър – Велико Търново
* Оперен театър – Варна
* Камерна опера – Благоевград

Всички оперни театри от страната са потвърдили участие в срещата, както и директорите на оперни театри в Белград, Сараево, Констанца, Македонската народна опера. Ще присъстват и световни импресарии – Адриан Холендер и Антъни Арморе.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн