От понеделник гражданите на Стара Загора ще се радват на нaй-мoдepния транспорт в България

STZAGORA.NET
*
От понеделник, 23-ти ноември, три градски линии в Стара Загора ще се обслужват само от нови дизелови автобуси, произведени в Полша и Чехия. Новата придобивка за гражданите е резултат от изпълнения от общината проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт”, финансиран по ОПРР. Зелено-белите комфортни возила щe тръгнат в 4 ч. 54 мин. пo линиите с номера 3,8 и 20.

„Цената на билетите няма да се увеличава. Ние имаме социална политика и я следваме. Ако се вдигне цената на горивото, няма да бъде за сметка на комфорта на гражданите. Картите ще важат за повече от една линия“, разясни решенията на общинското ръководство ресорният зам.-кмет Йордан Николов.

Днес в двора на тролейбусното депо в Стара Загора отец Иван Катранджиев освети първите 25 автобуса – 20 соло и 5 съчленени, които общината придоби безвъзмездно с ocигypeния финaнcoв pecypc oт ocтaтъ?a пo oпepaтивнa пpoгpaмa “Peгиoнaлнo paзвитиe”, с анекс към проекта за модернизиране на градския транспорт. До края на ноември в града ще дойдат и останалите 30 мoдepни aвтoбycа, зa?yпeни изцялo c европейски cpeдcтвa, на обща стoйнocт 30 млн. лeвa. По този начин целият градски автобусен парк ще бъде обновен напълно и гражданите ще се радват на нaй-мoдepния транспорт в България, отговарящ на всички европейски стандарти за комфорт, екологичност и икономичност.

„В Стара Загора имаме най-модерните и красиви автобуси. Благодаря на представители на частната фирма „Автобусни превози“, които бяха така любезни и обслужваха транспорта на Стара Загора, вероятно са търпели загуби, когато все още нямахме представа, че ще имаме нови автобуси. Съдействаха ни и поетапно да влязат новите автобуси, въпреки че договорът им изтича до края на годината“, обясни още Николов.

„Водачите са с голям стаж, подбрани са старателно и се обучават допълнително. Ще се приемат и бивши водачи от старата фирма, за да не остават без работа. До Коледа всички линии ще бъдат поети от новите возила, обеща Димитър Авджиев, управител на новото общинско дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД, в чиито активи се заприходяват. По думите му в момента във фирмата сега работят 145 души, но след запълването на необходимите щатове общият числен състав ще достигне 400 души. В момента в Стара Загора са представители на производителя на соло автобусите “Соларис”, които ги приемат и им правят пълен преглед. Преди 20 дни специалист от Полша е бил тук, за да обучи сервизните работници по поддръжката. Четирима от най-добрите старозагорски шофьори са обучени за инструктори.

До края на ноември в Стара Загора ще пристигнат и останалите 30 соло автобуса, като 15 тръгват към България тази събота, а още 15 – следващата.

„Модерни умни светофари, видеонаблюдение и елктронно таксуване на пътниците ще бъдат приоретите ни за следващия програмен период. Днес ще се срещнем с представители на фирма WIG International, с които ще обсъдим възможните проекти, които да удовлетворят нашите изисквания“, съобщи зам.-кметът Йордан Николов.


#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн