Община Стара Загора очаква предложения за разработването на културния календар за 2016 година

STZAGORA.NET
*
Община Стара Загора отправя покана към културните организации, неправителствения сектор, гражданските сдружения, общинските структури в областта на културата и изкуствата, отделни творци, изпълнители и граждани за участие и партньорство при разработване на Културния календар на Общината за 2016 г.

Културният календар е устойчив формат, който способства за реализирането на общинската културна политика, свързана с ангажиментите на местната власт за организирането на културния живот на територията на общината, изявата и развитието на собствения творчески потенциал, координирането и подпомагането на инициативите на културните организации, както и дейностите по формиране и задоволяване на културните потребности на общността. Целта е да се отговори в максимална степен на очакванията и интересите на съществуващите целеви групи, да се гарантира интензивен и с нужните качества културен календар, постигане на пълна съгласуваност и координация между заинтересованите страни, а така също и най-ефективното разпределение на общинския бюджет за 2016 г., направление “Други дейности по културата” в частта “Културен календар”.

Всички постъпили предложения от страна на професионалните културни институти, читалища, любителски формации, граждански сдружения, НПО, индивидуални автори и др., се обобщават и структурират от експертите на отдел “Култура и туризъм” и се предлагат за обсъждане в Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания при Общински съвет – Стара Загора. При необходимост, вносителите на предложенията имат възможност да ги представят и обосноват пред комисията. Окончателният вид на Културния календар за 2016 г., с включените в него инициативи и дейности и определените им финансови параметри, е резултат от съвместната работа и преценка на всички участващи страни – аргументираната защита на вносителите, мнението на специалистите от отдел “Култура и туризъм” и това на членовете на Постоянната комисия по “Култура, туризъм и вероизповедания” към Общински съвет – Стара Загора.

При разработването и обсъждането на Календара за 2016 г., Община Стара Загора като основен финансиращ и координиращ орган, ще се възползва от правото си за възлагане и на конкретни културни поръчки, имащи отношение към Програмата за развитието на читалищата в Община Стара Загора, Програмата за туризма, изпълняваните към момента проекти в областта на културното наследство и др.

В поканата на общината са изброени и съответните критерии, на които трябва да отговарят предложенията.

Крайния срок за подаване на информацията е 7.12.2015 г. За всяка отделна инициатива се попълва отделно проекто-предложение и формуляр-бюджет по предоставените образци. Всички предложения се подават и на хартиен носител, и по електронната поща на адрес k_kalendar@abv.bg . Писмото и подробностите за кандидатстване са публикувани на официалната страница на община Стара Загора.

След съответното обсъждане, разработване на календара и приключване на процедурите по съгласуване, на сайта на общината ще бъдат обявени одобрените кандидатури.

*
ПОКАНА

ДО
КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ
ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ
ГРАЖДАНСКИ СДРУЖЕНИЯ

Относно: Предложения за Културен календар 2016 г. на Община Стара Загора

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ И ПАРТНЬОРИ,

Община Стара Загора отправя покана към културните организации, неправителствения сектор, гражданските сдружения, общинските структури в областта на културата и изкуствата, отделни творци и изпълнители, граждани за участие и партньорство при разработване на Културния календар на Общината за 2016 г. Културният календар е устойчив формат, който способства за реализирането на общинската културна политика, свързана с ангажиментите на местната власт за организирането на културния живот на територията на общината, изявата и развитието на собствения творчески потенциал, координирането и подпомагането на инициативите на културните организации, както и дейностите по формиране и задоволяване на културните потребности на общността. Целта е да се отговори в максимална степен на очакванията и интересите на съществуващите целеви групи, да се гарантира интензивен и с нужните качества културен календар, постигане на пълна съгласуваност и координация между заинтересованите страни, а така също и най-ефективното разпределение на общинския бюджет за 2016 г., направление „Други дейности по културата” в частта „Културен календар”.

Всички постъпили предложения от страна на професионалните културни институти, читалища, любителски формации, граждански сдружения, НПО, индивидуални автори и др., се обобщават и структурират от експертите на отдел „Култура и туризъм” и се предлагат за обсъждане в Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания при Общински съвет – Стара Загора. При необходимост, вносителите на предложенията имат възможност да ги представят и обосноват пред комисията. Окончателният вид на Културния календар за 2016 г., с включените в него инициативи и дейности и определените им финансови параметри, е резултат от съвместната работа и преценка на всички участващи страни – аргументираната защита на вносителите, мнението на специалистите от отдел „Култура и туризъм” и това на членовете на Постоянната комисия по “Култура, туризъм и вероизповедания” към Общински съвет – Стара Загора.

При разработването и обсъждането на Календара за 2016 г., Община Стара Загора като основен финансиращ и координиращ орган, ще се възползва от правото си за възлагане и на конкретни културни поръчки, имащи отношение към Програмата за развитието на читалищата в Община Стара Загора, Програмата за туризма, изпълняваните към момента проекти в областта на културното наследство и др.

КРИТЕРИИ:

Културният календар има за цел да подкрепя и стимулира културни дейности, които:

1. Осигуряват широк достъп до културния продукт и повишават интереса към културните организации на територията на общината;
2. Съдействат за опазването и популяризирането на културно-историческото наследство на региона;
3. Стимулират иновативни практики в създаването на културния продукт;
4. Създават условия за развитие на творческите индустрии;
5. Подкрепят създаването на интегриран туристически продукт на база богатото културно-историческо многообразие в района;
6. Са стимул за развитие на гражданската инициатива в областта на културата, изкуството и туризма;
7. Създават условия за синхронизиране на културната политика на Община Стара Загора в съответствие с европейските практики и стандарти;
8. Насърчават международните контакти и културен обмен;
9. Спомагат за децентрализацията на културния живот;
10. Подкрепят усвояването на нови територии и културни пространства;
11. Са дебютни проекти, основаващи се на иновативни идеи и практики;
12. Развиват любителското творчество и изкуството, насочено към деца и младежи;
13. Разчитат на високо качество и креативност;
14. Създават условия за равен достъп до културата, изкуствата и техните практики на граждани от различни социални и етнически групи и спомагат за тяхното включване в културните процеси;
15. Разчитат на устойчивост на резултатите;
16. Се характеризират с целесъобразност, реалистичност и ефективност на разходите.

Молим за Вашето отговорно отношение към отправеното предложение и коректност относно крайния срок за подаване на информацията – 7.12.2015 г. За всяка отделна инициатива следва да се попълни отделно проекто-предложение и формуляр-бюджет по предоставените образци. Всички предложения да бъдат подадени и на хартиен носител, и по електронен път на и-мейл: k_kalendar@abv.bg.

След съответното обсъждане, разработване на Календара и приключване на процедурите по съгласуване, на сайта на общината ще бъдат обявени одобрените кандидатури.

Благодарим Ви предварително за досегашната съвместна дейност и бъдещото ползотворно сътрудничество!

С уважение,
ИВАНКА СОТИРОВА
Зам.-кмет „Хуманитарни дейности”
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн