Разясняват от Стара Загора бъдещия либерализиран пазар на електричество

STZAGORA.NET
*
В Стара Загора днес бе даден старт на националната информационна кампания, посветена на предстоящата либерализация на електроенергийния пазар в страната. На среща при областния управител Георги Ранов зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков (вляво на снимката) представи общата рамка на функциониране на свободния енергиен пазар. Той обясни възможностите и предимствата на либерализацията, която създава условия на клиентите сами да направят своя информиран избор на доставчик на електроенергия. Българската енергийна борса на 8 декември ще започне тестовата си работа с реални участници, съобщиха нейни представители.

Стана ясно, че в последните няколко месеца броят на клиентите, които купуват свободно ел.енергия високо и средно напрежение, рязко е нараснал. В момента те са около 12 000. В България обаче има регистрирани около 5 млн. електромера за ниско напрежение. Това означава, че в близките около 5 години 5 млн. абонати ще трябва да сключат договори с компании-търговци на ел.енергия в условията на либерализирания пазар.

В първата по рода си среща участва екип на Министерството на енергетиката, както и представители на КЕВР, БЕХ, Българската независима енергийна борса, ЕVN, дружества-търговци на ел.енергия и др. Разяснителната кампания ще продължи и през следващата година.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн