Старозагорци се гласят да подаряват винетки вместо валентинки, протестираха срещу цената на пътния стикер

STZAGORA.NET
*
Около 30 старозагорци, самоорганизирали се в социалните мрежи, излязоха в 12:00 часа днес пред сградата на Областната управа на протест срещу обявеното повишение на цените на винетките за леки автомобили за 2016 г. с 45% – от 67 на 97 лева. Много от тях вдигнаха лозунги “Не съм съгласен с повишаването на винетните такси” и национални знамена. На минувачите бяха раздавани листовки със сравнение на цената на пътната такса в България спрямо страни като Германия, Австрия и Швейцария.

Една от участничките в протеста – Лина Попкръстева, заяви следното: “Не че не сме съгласни да плащаме по-висок пътен данък. Но той не е справедлив, не е социален и удря по най-слабата прослойка от населението. Ние сме по-скоро за въвеждане на тол-таксите в България и за премахване на винетната система, като по този начин ще се доближим повече до практиката в Европейския съюз, където винетната система отдавна вече я няма. Разпределението при нас не е справедливо. Трябва който пътува, той да плаща. Не е справедливо някой да плаща толкова голяма такса, за да отиде до гроба на баба си. Затова сме се събрали тук. Събирането ни не е антиправителствено, не е на политическа основа. Това е мирен граждански протест. Ще се включим и в националния протест на 28 ноември отново тук, на местно ниво.”

Ръководителят на Ансамбъл “Загорче” Венелин Кръстев, който също взе участие в протеста, обясни пред медиите: “Ден след ден, непротестирайки, ние натрупваме върху гърба си нови и нови тежести, които вече не можем да понесем. Който може – да се разхожда. Който не може – да дойде тук.”

Сред протестиращите набраха популярност шеги с цената на винетките като “Ако продължат да ги увеличават, винетките ще станат по-скъпи от колата ми” и “Бъди българин! За Св.Валентин подари Винетка, а не Валентинка!”

#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн