Фестивалът на оперното и балетно изкуство – Стара Загора 2015, започва на 23 ноември. Програмата

STZAGORA.NET
*
От 23 ноември до 5 декември в Стара Загора ще се проведе за 46-ти път Фестивал на оперното и балетното изкуство – своеобразна панорама на постиженията и търсенията в музикално-сценичните изкуства у нас през последния творчески сезон.

Основни организатори на фестивала са Община Стара Загора и Държавна опера – Стара Загора, която тази година отбелязва своята респектираща 90-та годишнина. Фестивалът се провежда със съдействието на Министерството на културата.

В рамките на две седмици Стара Загора ще се превърне в столица на музиката и танца. Организаторите на 46-то издание на ФОБИ ще предложат на почитателите на оперното и балетното изкуство разнообразна и качествена фестивална програма. Тя е оформена след прецизна селекция от над 70 спектакли, създадени от различни български трупи. Безспорен успех е участието на съвременна българска творба, ОМАГЬОСАНИЯТ, мадригална комедия от Божидар Спасов, спектакъл на Пловдивската опера. С представянето на танцовия спектакъл БЕЗВРЕМИЕ балетната трупа на Държавна опера – Стара Загора демонстрира нови търсения и изразни средства в динамично развиващия се съвременен танцов театър. Специално внимание заслужава участието и на Фондация „Дарина Такова“, която заедно с известните творци, режисьорът Явор Гърдев и художникът Ясен Гюзелев и млади изпълнители представя операта ЛЯСТОВИЧКАТА от Джакомо Пучини. По този начин ФОБИ се отваря и към независими проекти, извън държавно и общински субсидираните културни институти.

175-та годишнината от рождението на Чайковски ще бъде отбелязана с фрагменти от най-популярната му творба ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО – част от спектакъла VIVA LA CLASSICA на Балет „Арабеск“. Незабравимият Лучано Павароти, който тази година щеше да навърши 80 години, ще бъде почетен с концерт на талантливи певци от Италия, подкрепяни от фондация с неговото име.

Варненската опера ще участва със своя спектакъл на комичната опера ДОН ПАСКУАЛЕ от Доницети, копродукция на Варненската опера с Театро Комунале – Модена, Италия. Още едно заглавие от Доницети ще бъде представено във фестивалната програма: операта ЛУЧИЯ ДИ ЛАМЕРМУР, премиера на старозагорци със сериозно международно участие. Държавна опера – Бургас гостува с един нов и до известна степен нестандартен прочит на класическата мелодрама ТРАВИАТА от Верди по романа на Дюма-син.

В историята на ФОБИ запазено място имат и събитията за най-малките зрители. Софийска филхармония ще гостува със спектакъла ПРИКАЗКИ ЗА ОБОЙ. Събитието е част от четиригодишната успешна програма „Фортисимо фамилия“.

Специалният гост на фестивала е оперната прима Дарина Такова, която ще се срещне с публиката на 1 декември преди прожекцията на уникалния видеозапис на спектакъла на операта „Семирамида” от Росини – суперпродукция на Gran teatro de Liceu, Барселона, в копродукция с Росиниевия оперен фестивал в Пезаро, Teatro Comunale, Торино и Teatro Real, Мадрид с нейно участие и оперните звезди Даниела Барчелона, Илдар Абдразаков, .Хуан Диего Флорез. Ексклузивният видеозапис ще бъде излъчен за първи път в България.

Със сериозна научна и обществена значимост е представянето на последния ІV том от академичната поредица БЪЛГАРСКИ МУЗИКАЛЕН ТЕАТЪР, подготвен от проф. д.изк. Розалия Бикс, проф. д-р Румяна Каракостова, проф. д.изк. Анелия Янева, доц. д-р Миглена Ценова-Нушева, гл ас. д-р Емилия Жунич.

Сред съпътстващите събития на фестивалната програма е и РАБОТНАТА СРЕЩА НА ДИРЕКТОРИ НА ОПЕРНИ ТЕАТРИ ОТ БАЛКАНСКИЯ РЕГИОН.

*
Фестивалът на оперното и балетно изкуство (ФОБИ) е сред доайените в сферата на класическата музика и музикално-сценичните изкуства у нас. Неговото начало е поставено в далечната 1967 г. под името Декемврийски музикални дни. Програмата тогава съдържа преобладаващо симфонични, камерни и хорови концерти. След откриването на новата оперна сграда през 1971 г. „дните“ прерастват във Фестивал на оперното и балетното изкуство /ФОБИ/. Веднъж на пет години (1974, 1979, 1984 и 1989) в неговите рамки е и Национален преглед на оперните театри, на който се отличават най-добрите автори, трупи, постановъчни екипи и изпълнители.

След опожаряването на сградата на Операта по обясними причини фестивалът е принуден да се върне към предишната си форма – с повече камерни и концертни прояви. След 2000 г. с оформянето на площадката за спектакли на Форума „Августа Траяна“ ФОБИ е преместен през летните месеци. Тези трансформации водят и до две прекъсвания, през 2010 и 2013 г. От 2011 г. с възстановяването на сградата на операта, ФОБИ отново се връща към обичайния си период на провеждане през ноември-декември.

В дългогодишната история на фестивала ярка следа оставят гостуванията на редица европейски оперни и балетни ансамбли със своите най-добри постановки – Пражката национална опера, Операта от град Парма /Италия/, оперните театри от Братислава (Словакия), Лодз (Полша), Яш (Румъния), Кишинев (Молдова), световноизвестният Детски театър на Наталия Сац от Москва, балетните трупи на Будапеща, Ленинград (сега Санкт Петербург), Московски класически балет, Кирковски балет, Националния балет на Куба, Кралският балет на Дания, Балетът на „Гранд Опера“ – Париж.

На сцената на Старозагорската опера за ФОБИ гостуват най-големите български оперни имена като Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Анна-Томова Синтова, Никола Гюзелев, Никола Николов, Стефка Минева, Христина Ангелакова, Александрина Милчева, Веселина Кацарова и др., както и диригентите Асен Найденов, Димитър Манолов, Борис Хинчев, Росица Баталова, Росен Миланов, Емил Табаков и др.

По инициатива на старозагорската музикална общественост се учредява Национална награда на името на Христина Морфова, която е присъдена през годините на Анна Томова-Синтова, Стефка Минева, Евдокия Здравкова-Хорозова, Веселина Кацарова, Гена Димитрова.

*
Специалните предложения на Старозагорската опера за ФОБИ
Цени на билетите от 5 до 15 лева
Карта КОЛЕКЦИЯ ФЕСТИВАЛ 93 лева
Включва всички събития от програмата на ФОБИ
Карта Цикъл БЕЛКАНТО 63 лева
Включва всички оперни спектакли от програмата на ФОБИ +
ГЛАСОВЕТЕ НА ИТАЛИЯ наследството на Лучано Павароти
Абонаментен план КОЛЕКЦИЯ 3+ с отстъпка до 35% от цената на билета
Абонаментен план КОЛЕКЦИЯ 7+ с отстъпка до 50% от цената на билета
*
БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/
ОНЛАЙН и в разпространителската мрежа на www. eventim.bg
БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта
Тел.: 042 622 431, 0885 509829
РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30ч.– 13.30ч. и от 14,30-19,00 ч.
ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя

П Р О Г Р А М А  Н А  Ф О Б И – 2 0 1 5:


#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн