Културен афиш 26 октомври-1 ноември, Община Стара Загора

STZAGORA.NET
*
26 октомври (понеделник)

Селищен празник на село Горно Ботево и Регионален тракийски събор
Програма
11.00 ч. – Официална част, посветена на 102 години от началото на Балканската война. Приветствия и поднасяне на цветя пред паметника на загиналите във войните и паметника на „Димитър Карев”
11.30 ч. Фолклорна програма
село Горно Ботево

27 октомври (вторник)

Представяне на книгата „Пет минути с Петър Увалиев”, съставител доц. Огнян Ковачев от СУ „Св. Климент Охридски”, изд. на „Агата А”. Книгата ще представи Митко Новков.
18.00 ч. зала първи етаж, Регионална библиотека „Захарий Княжески”

„Далавера за леваци” от Майкъл Куни
режисьор проф. Андрей Аврамов
спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев”
19.00 ч. Драматичен театър

ДО РЕ МИ В ПЕЛЕНИ опера за бебоци в Операта
Режисьор Росица Костова
Участват Трио „Реверанс”, Нели Нечева, Нина Димитрова, Яница Нешева, Михаела Берова, Теодор Петков, Никола Марулев и др.
Всеки родител знае, че децата са истински изследователи. Концертът за бебета „До-ре-ми в пелени” осигурява на малките откриватели от 0 до 3 годинки вълнуващо приключение във вълшебната вселена на класическата музика. Един истински класически концерт с едни от най-популярните оперни и инструментални произведения, изпълнени от трио Реверанс и солисти на Държавна опера – Стара Загора. Концерт, в който малките изследователи са не просто слушатели и зрители. Включвайки се според възможностите и желанието си в различни игрови активности заедно със своите родители, малчуганите развиват усета си за ритъм и звукови възприятия, общуват с нови приятели, запознават се с чудновати оперни герои и така откриват магичния свят на класическата музика. Защото да попаднеш в операта е едно вълнуващо приключение!
11.00 ч. Фоайе, Оперен театър

„Безвремие” („Timelessness”)
Хореография Станислав Генадиев и Виолета Витанова
Асистент-концепция Станислава Симеонова
Авторска музика RoboKnob (Ясен Георгиев, Станислав Генадиев)
Продуцент Creative Box
Балет на Държавна опера Стара Загора
„Безвремие” („Timelessness”) е танцов пърформанс, който се основава на квантовата психологическа и еволюционна концепция за създаването на човека и света, на разбирането за хаоса, който поражда светлина и творчество. Продуцира се геометричен свят – материя, оформяща индивидуалните структури. Множество азове съществуват в множество реалности и стремежът е да се роди смисълът, който е водещ, за да се създаде конкретният човешки свят. Всеки аз има различна мисия и функционира в определена реалност. Наблюдават се прояви на аза – множественост, действия, поведения. Идеята е за бунт срещу съвършенството – творчеството се ражда от хаоса.
19.00 ч. Оперен театър

28 октомври (сряда)

„Към върха те ни водеха…”. Библиотека „Родина” и ученици от 4 а и 4 б клас на IX ОУ „Веселин Ханчев” гостуват в детската градина с литературно-музикална композиция за 1 ноември.
10.30 ч. ЦДГ „Славейче”

„Каубои и индианци – в музика и стих” – американска вечер с участието на индианци от племето „Кроу”, каубои от Дивия запад и кънтри музиканти, сред тях носители на Грами
Организатори: Лари Бийл и Меги Критцер, продуценти
19.00 ч. зала първи етаж, Регионална библиотека „Захарий Княжески”

„Албена” от Йордан Йовков
постановка Ивалин Димитров
спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев”
19.00 ч. Драматичен театър

29 октомври (четвъртък)

Учителите ветерани представят „Недостигнати мигове” и детска книжка, с автор Магдалена Дончева
10.00 ч. зала, трети етаж, НЧ „ Св. Климент Охридски 1858″

„Поклон, будители народни!” – тържествено честване на Деня на народните будители, с участието на ученици от НУ „ Д. Благоев”, ЦДГ „Светулка” и ЦДГ „Славейче”
11.00 ч. концертна зала, НЧ „ Св. Климент Охридски 1858″

Детски отдел на библиотека „Родина” гостува на учениците от 2 а клас с мултимедийна презентация, литературна игра и викторина за 1 ноември.
11.10 ч. IX ОУ „Веселин Ханчев”

„Ще пазим завета ви жив и свещен ” (мултимедийна презентация, за делото на най-известните ни будители, литературна игра „Народните будители и пътят към Освобождение”, викторина „Познаваш ли великите българи”) – с ученици от IX ОУ „Веселин Ханчев”.
12.20 ч. Детски отдел на библиотека „Родина”

Представяне на книгата “Стара Загора и старозагорци в пощенски картички и снимки, от края на XIX век до средата на XX век” (частна колекция)
18.00 ч. зала първи етаж, Регионална библиотека „Захарий Княжески”

„Иванов”
от А. П. Чехов
режисьор Стефан Спасов
спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев”
19.00 ч. Драматичен театър

„Стая № 304″ – спектакъл за възрастни на Държавен куклен театър – Стара Загора
19.00 ч. Куклен театър

30 октомври (петък)

„Към върха те ни водеха…”. Библиотека „Родина” и ученици от 4 а и 4 б клас на IX ОУ „Веселин Ханчев” гостуват в детската градина с литературно-музикална композиция за 1 ноември.
10.30 ч. ЦДГ „Райна Княгиня”

Тържествен общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя по повод 1 ноември – Ден на народните будители.
11.00 ч. паметник на Митрополит Методий Кусев, парк „Аязмото”

Будилниче, урок за почит и признателност, урок по родолюбие.
Организатори: Детски отдел РБ “Захарий Княжески”, в партньорство с ОУ „Кирил Христов”, ОУ „Митьо Станев” и СОУ „Васил Левски”.
12.00 ч. зала първи етаж, Регионална библиотека „Захарий Княжески”

Детски отдел на библиотека „Родина” гостува на учениците от 4 в клас с мултимедийна презентация, литературна игра и викторина за 1 ноември.
14.00 ч. СОУ „Иван Вазов”

Тържествена церемония по връчване на плакет „Анастасия Тошева” за 2015 г. за постижения на дейци на науката и образованието с принос за развитието на Стара Загора и на ученици, спечелили призови места в международни и национални конкурси и олимпиади.
17.30 ч. Регионален исторически музей, зала № 33

Ретроспективна изложба
Добри Добрев (1898 – 1973)
Гостуваща експозиция от Художествена галерия „Димитър Добревич” – гр. Сливен
18.00 ч. Художествена галерия

Гостува Родопски Драматичен театър – Смолян
„Лазарица” от Йордан Радичков
режисьор Крум Филипов
19.00 ч. Драматичен театър

КАРМЕН опера от Жорж Бизе
Диригент Ивайло Кринчев
Режисьор Георги Динев
Солисти Гергана Русекова/Михаела Берова, Борис Тасков, Десислава Стефанова, Руси Ников -гост, Яница Нешева, Михаела Берова/Гергана Русекова
Това е последният спектакъл на „Кармен” на Държавна опера-Стара Загора с премиера на 7 юли тази година на Античния форум. С операта „Кармен” се откри обновената след пожара сграда на Държавна опера –Стара Загора през октомври 2010 г. „Кармен” е представяна на Античния форум в Стара Загора през 2002 г. Режисьор и на двата спектакъла е Пламен Карталов. На сцената на Старозагорската опера „Кармен” има премиери и през 1973 г. с режисьор Георги Петров. През 1951 г. , когато режисьор е Стефан Македонски. Първото представяне на операта „Кармен” в Стара Загора е на 23 май 1948 г. Тогава диригент е Ромео Райчев, режисьор Стефан Македонски, художник Петър Русков, хормайстор е Георги Нешев, а балетмайстор Анна Воробьова.
19.00 ч. Оперен театър

31 октомври (събота)

ЗВЕЗДИТЕ НА СТАРОЗАГОРСКАТА ОПЕРА съботно матине
Басът НИКОЛА КУТИН – дългогодишен солист на Държавна опера-Стара Загора
Водещ Красимир Къшев
С участието на солисти на Държавна опера-Стара Загора
Никола Кутин е роден през 1936 г. в град Белица. През 1956 г. завършва Учителски институт в София. Заниманията му по музика започват на 10-годишна възраст в духовия училищен оркестър на родното му място и продължават в художествената самодейност в София и Пазарджик. През 1970 г. постъпва в Студията за вокалисти на проф. Христо Бръмбаров.
От 1972 г. е артист-солист на Държавна опера – Стара Загора, където изпълнява над 40 централни басови партии: Дон Базилио от “Севилският бръснар” (Росини), Крал Филип ІІ и Инквизитор от “Дон Карлос”, Рамфис от “Аида”, Закария от “Набуко” (Верди), Борис Годунов и Пимен от “Борис Годунов” (Мусоргски) Ивайло от едноименната опера (Марин Големинов), Георги Грозника от “Янините девет братя” (Любомир Пипков) и др.
През 1979 г. специализира в Киевския театър за опера и балет “Тарас Шевченко”. Пял е във всички оперни театри у нас, както и със състава на Държавна опера – Стара Загора в Брегенц (Австрия), Франкфурт на Майн (Германия), Лодз (Полша), Клуж и Яш (Румъния), Корфу (Гърция). Участва самостоятелно с оперни и концертни гастроли в Токио (Япония), Кошице (Словакия), Самара (Русия) и Темишоара (Румъния). Има записи със Симфоничния оркестър на БНР. Участва в телевизионния филм-опера “Янините девет братя” съвместно с Българската хорова капела “Светослав Обретенов” и изпълнителите Антон Горчев, Милкана Николова, Рени Пенкова, Стефка Минева и Здравко Гаджев.
11.00 ч. Оперен театър

1 ноември (неделя)

Заупокойна света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев
09.00 ч. Храм „Св. Теодор Тирон”

Безплатни прожекции на филмите “Цар Самуил в битка за България” и “Пътеки между слънцето и тъмнината”. Прожекциите на двата филма ще се редуват през целия работен ден от 10.00 ч. до 18.00 ч.
10.00 ч. Регионален исторически музей, 2-ро експозиционно ниво

„Чук и пук” – спектакъл за деца на Държавен куклен театър – Стара Загора
11.00 ч. Куклен театър
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн