Д-р Стефан Шишков: Стара Загора да стане град, в който можем да планираме бъдещето си

Разписание - градски транспорт >>>>
STZAGORA.NET
*

„Моето желание е Стара Загора да стане град, в който всеки човек може да планира бъдещето си и аз ще работя за това”. Това каза д-р Стефан Шишков, кандидат за кмет от Коалиция „БСП лява България – за Стара Загора” по време на дискусия на тема „Икономически аспекти за развитието на община Стара Загора”, организирана от Дискусионен клуб за политика, икономика и култура, и БСП. По думите му в общината трябва да се развива икономиката така, че местните данъци и такси да не се вдигат, а напротив – да се направи опит да се намалят.

В дискусията взеха участие старозагорските депутати Драгомир Стойнев, ексминистър на икономиката и енергетиката и зам.-председателя на БСП, и Георги Гьоков, както и общински съветници, икономически анализатори и граждани.

Водачът на листата за общински съветници на Коалицията Валентина Бонева очерта икономическите приоритети за развитието на Общината и обяви, че основният е за заетостта и доходите на хората.

„Стара Загора е атрактивно място за инвестиции заради стратегическото си място, Общината може да бъде институционален гарант за тях”, категоричен бе Енчо Енев. По думите му трябва да се познава местният бизнес и да му се помага.

Създаването на печеливши общински предприятия, в които мениджърите да се назначават с конкурс, и които да се състезават на пазарен принцип, препоръча Драгомир Стойнев. Той обяви, че подготвя законопроект за държавните и общински предприятия, които да бъдат пазарни играчи. В бордовете на държавните дружества например няма да могат да влизат депутати, министри и политически лидери. На същата основа трябва да се изграждат и общинските предприятия в транспорта, чистотата, ремонтните дейности и др. Според Стойнев, когато през 2019 г. намалеят и спрат европейските пари, общините ще започнат да вдигат данъци и такси, за да събират финансов ресурс. Ако има създадени общинските предприятия обаче печалбата ще остава в общината.

Дискутирана бе и темата за липса на подготвени кадри, както и за връзката между бизнеса и образованието.

„Социално-икономическото развитие на Старозагорска област се забавя и е с неблагоприятни тенденции”, предупреди депутатът Георги Гьоков.

Юристката Илка Петкова, кандидат за общински съветник, предложи изготвянето на Наредба за насърчаване на инвестициите в общината, която да помага за развитието на икономиката.

(Текстът е предоставен от предизборния щаб на БСП)
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн