Откриха първия в България прабългарски аул на Бага-Тур в Стара Загора. Ще има ли и белокаменен онгъл на Аязмото?

Разписание - градски транспорт >>>>
STZAGORA.NET
*
Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур откри днес в Стара Загора своя първи тренировъчен аул (временно военно укрепление) – уникален и единствен в страната. Той представлява комплекс за занимания, разгърнат на 3 дка в южната част на Зоопарка в Стара Загора. В същината си това е демонстрационно-атрактивен център със старинен вид, който се стопанисва от багатурите. Те са го построили сами, със собствен труд, без външно финансиране.

Трудно е да се опише какво изпитаха хиляди старозагорци, който дойдоха за пръв път в прабългарския аул на Бага-Тур. Укрепеният лагер събужда нещо, заложено някъде дълбоко в родовата ни памет, може би на генетично ниво. Изживяването е уникално и разтърсващо. Преминавайки през пазения от високи дървени кули вход, посетителите попаднаха сред сурови древни воини в бойно снаряжение, някои качени на породисти коне. Край тях – красиви българки с тиари на челата и с ефирни бели одежди. А в отделни секции по интереси млади батири (командири на групи) водеха занимания на най-малките – по фехтовка с дървени мечове, хнърляне на копие и стрелба с лък, въртене на бич. Веднага след портата вдясно – щанд за сувенири. От него могат да се купят прабългарски амулети от кожа и метал, истински лъкове на цена от 150, 200 и 250 лв., ножове и др.

Основната идея е посетителите да имат жива връзка с миналото ни, докосвайки се до древната ни история практически. За целта има изградени терени за стрелба с традиционен лък, фехтовка с меч и щит, хвърляне на копие, езда, въртене на бич, експозиция на старинно облекло, въоръжение и др.

В Аула ще има график за работа с редовни групи, разделени по възраст и съответно дисциплини за тези, които желаят да навлязат в същината на старинните умения. Ще бъдат организирани свободни открити уроци и курсове по традиционни занаяти, обичаи и владеене на прабългарски оръжия. Освен това Аулът ще функционира и като атракцион за посетителите на зоопарка.

Основната цел на Аула остава една – място за работа с подрастващи и младежи за възстановяване и популяризиране на ценностната система на предците ни.

Сред официалните гости на откриването на аула бяха зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Мария Динева – председател на коалиция “Народен съюз”, депутатът в 43-тото Народно събрание Пламен Йорданов, директорът на Зоопарка Радослав Михайлов и проф. Радослав Славов – декан на Аграрния факултет при Тракийския университет. И, разбира се, създателите на Бага-Тур – Райчо Гънчев, Явор Гънчев и Горан Гънчев. Откриването води актьорът Веселин Плачков (отляво на втората снимка), известен с ролята си на Васил Левски в едноименния филм, в който старозагорците от Бага-Тур изпълняват всички каскади. Багатурци бяха подкрепени с присъствие от мечоносците от организацията “Барач” в Пазарджик и от хайдушко-воеводски сдружения.

“Като виждам вашето многолюдно присъствие, особено чувство на вълнение и радост ме обзема – обърна се към присъстващите в приветствието си зам.-кметът Иванка Сотирова (в средата на втората и на третата снимка). – Със съдействието на Общината в Стара Загора през последните години се случват много хубави неща. Днес присъстваме на откриването на една от поредните придобивки за града и за неговите гости. Малко предистория: Преди може би 2 години в един разговор с кмета на Стара Загора Живко Тодоров си дадохме сметка, че Бага-Тур ходят в различни райони на България и около Стара Загора, но за съжаление при много предходни управления на Общината не се е намерило решение как да бъде стационирана Прабългарската школа в града. Днес това вече е факт. С големите усилия на фамилията Гънчеви това събитие се случва. Това ще бъде атракция не само за града, а и за цялата страна, защото подобен аул няма в България. Какво повече е необходимо днес да направим за младото поколение за отношение към спорта, към историята – да познаваме нашата битност във всички предходни времена, да я утвърждаваме. Това е нужно в още по-голяма степен с оглед съхраняване на българщината и утвърждаване на националната ни принадлежност, имайки предвид какви са събитията. Искам да пожелая “На добър час!” на школата. Нека тя да доведе много гости на Стара Загора и съвместно с националния парк “Аязмото” ще можем да развиваме в още по-големи мащаби всичко онова, което градът ни заслужава. Водете си децата тук, за да бъдат здрави и да растат като читави българи!”

Мария Динева (вляво от средата на четвъртата и вляво на петата снимка) , председател на коалиция “Народен съюз”, каза следното: “Изключително съм щастлива днес да бъда сред всички вас и да ви поздравя с откриването на този уникален демонстрационен център. Той е поредното доказателство, че когато обединим усилията си, стават прекрасни неща. Всичко това тук е изградено с огромните усилия на багатурци, с подкрепата на кмета на Общината г-н Живко Тодоров и с рещение на Общинския съвет. Тук съм и поради още една причина – да подкрепя Явор Гънчев в поредната му битка. В негово лице за пръв път вие, багатурци, имате възможността да изберете свой представител в Общинския съвет на Стара Загора. Подкрепям го заради всичко, което той и семейството му през годините са направили за децата на Стара Загора и за съхраняване на традициите. На добър час и успех!”

“Идването на Прабългарската школа Бага-Тур на тази територия в Стара Загора е изключително патриотично начинание. Мисията на Бага-Тур е нещо изключително – заяви в приветствието си проф. Радослав Славов (втори отдясно на шестата снимка). – Във времето, когато духът на нацията не е в най-високата си точка, е нужно всичко онова, което те правят, да бъде поздравено и да има изключителни аплаузи за патриотизма, който насаждат в младите българи. Изключително съм радостен и затова, че немалко от участниците в Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур и най-вече нейните организатори, визирам преди всичко фамилията Гънчеви, са възпитаници на Тракийския университет. Което страшно много ни радва и ни ангажира за това, което ще се състои в бъдеще. Още веднъж – поздравления за организаторите, поздравления за Стара Загора и се надявам, че тук ще се случват още много прекрасни неща!”

“Защо западният свят да ни се хвали с техните скаути, източният със своите самураи, а Европа със своите рицари? – попита в словото си основателят на школата Райчо Гънчев (на петата снимка). – Ние имаме своите Багатури. Нашите деди са имали система за изграждане, възпитание и обучение на своите деца, така че да съграждат по пътя си аули, агъли, онгъли, градища, белокаменни столици, държави и духовна култура по целия свят – от Далечния Изток до Далечния Запад, бих казал. Това, което се опитахме да направим през тези 15 години, е да върнем древната добродетелна система на старите ни предци. На ханове, коловри, боили, багатури, багаини и така нататък – една доста сложна, но красива терминология. Ние възстановихме думата “багатур” , титлите и системата за обучение на подрастващите. Оказа се, че системата проработи и при по-възрастните, тъй като от малки деца през учащи се и студенти ние стигнахме до зрели хора, които са в системата и работят за Бага-Тур, стигнахме до техните родители, баби и дядовци, които активно идват на нашите лагери и проявяват желание да научат и да протренират нещо. Това е интересен феномен. Системата “Бага-Тур” се утвърди като атрактивна, интересна и положителна за изграждане и обучение. Ние сме заложили основните принципи да изграждаме физиката, физическото здраве на децата. Но наред с него – и интелектуалния им багаж, спомена за дедите, историята, празничната система на българите, ритуалите и обичаите. И всичко това да се извърши игрово. По този начин те разбират, че ние имаме стойност на прага на Европа. Защото, губейки тази идентичност от миналото, ние се вторачваме в други идентичности. Ние празнуваме с голямо веселие Хелоуин и Свети Валентин, но забравяме, че имаме много по-красиви празници, с много по-дълбок замисъл в тях. И това се опитваме да изградим у децата. И на трета позиция – това е духовната чистота и усъвършенстване. Ние не изграждаме нито биячи, нито бойци с мечове, стрелци с лъкове и ездачи. Ние искаме да изградим хармонични личности – като нашите деди. Искам да поздравя кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който в своя мандат застана срещу течението, застана срещу хора и организации, за да помогне на Бага-Тур за това парче земя. Символично си представете, че тук е Онгълът на Аспарух, който 12 години на едно парче земя е отстоявал своите позиции между няколко империи, докато съгради Дунавска България. Е, представете си, че този аул е това символично парче земя. Надявам се в скоро време да съградим и своя белокаменен онгъл във вид на Мадарския комплекс, на Плиска или нещо подобно тук, в Стара Загора, където възникна интересният феномен на Прабългарската школа за оцеляване. Ще ми се да щръкне този прабългарски онгъл някъде горе на Аязмото и почти се сещам къде има нещо заградено с ламарини.”

Багаин-багатурът Явор Гънчев (на шестата снимка) на свой ред благодари на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, благодарение на когото Бага-Тур е получил мястото да построи аула си. “Аулът не е историческо-етнографски комплекс. Не е място, където да влезеш и да разгледаш. Тук е място, където да дойдете и да се включите в заниманията. Това е идеята. Затова сме го направили и предимно на работни площадки. В момента сме на централния кръг, чието предназначение е не на него да се държат речи, а да се язди кон. От другата страна са площадките за фехтовка с меч, за стрелба със старинен лък, за хвърляне на копие. В средата на аула е мястото на експозиция с реплики на такива оръжия. Така че следващия път, когато дойдете тук, елате с идеята, че ще се включите в заниманията. Преди откриването ние цяло лято работихме тук, а децата се включиха с голям интерес в заниманията, които правехме. А родителите им, които ги водеха, видяха, че е интересно и за тях. Така че всеки може да си намери мястото тук. Това е нашият аул. Следващата седмица, в събота и неделя, правим семинар по историческа фехтовка и които желаят, могат да заповядат вече със спортно облекло, за да научат повече неща за меча, щита и боя с тях.”

След речите последваха изключително атрактивни демонстрации на основните групи на Бага-Тур: “Острието” – за езда, каскади и джигитовка, дамската “Пагане” – за древни танци и обичаи, “Харпия” – за историческа фехтовка, “Авитохол” – за традиционна стрелба с лък и детската подготвителна група “Хуни”.
*










#

бутони за споделяне

1 коментар on “Откриха първия в България прабългарски аул на Бага-Тур в Стара Загора. Ще има ли и белокаменен онгъл на Аязмото?”

  • данко wrote on 18 октомври, 2015, 20:25

    страхотни да продължават в същия дух ида имат мого последователи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн