Ден на отворените врати ще запознае гимназисти с проекта за устойчив градски транспорт в Стара Загора

Разписание - градски транспорт >>>>
STZAGORA.NET
*

Ден на отворените врати за гимназисти ще се проведе в община Стара Загора. Инициативата е по Проект за модернизация и развитие на устойчив градски транспорт на тема: „ Въвеждане на информационна система  (телематика) в община Стара Загора”, част от цялостна интелигентна система за управление на транспорта.

          Денят на отворените врати ще се проведе в община Стара Загора, на 14.10 (сряда) , от 10.00 ч., в сградата на община Стара Загора.

 

В него ще участват ученици от ГПЧЕ“ Ромен Ролан“, ПМГ „Гео Милев“, ПГАСГ“ Лубор Байер“ и ПГ по електроника „Джон Атанасов“.

Учениците ще имат възможност да се запознаят със същността на проекта. Фирмата- изпълнител на телематиката ще направи презентация. Гимназистите ще разгледат информационно- управленския  център по телематика , който се намира в сградата на община Стара Загора. Всяко от четирите училища ще отправи свое послание към старозагорци, което ще бъде изписано на дисплеите по автобусните спирки и в тролеите.

 

Предоставяме на Вашето внимание кратка информация за Информационната система (телематика), която вече функционира на територията на град Стара Загора:

Системата включва инсталиране на електронни информационни табла, подаващи информация в реално време, на всички съществуващи спирки на градския транспорт (119 на брой). Предлагат се следните функции:

- Обмяна на информация в реално време между контролните центрове на системата и централната база данни;

- Осигуряване на двупосочна телекомуникация между превозните средства и контролните центрове;

- Осигуряване на електрозахранване за “умни (смарт) спирки”

Въвеждането на телематика  предостави възможност за по-сигурни, удобни и лесни за употреба услуги в градския транспорт на Стара Загора чрез осигуряването на точна, надеждна и навременна информация за услугите по спирките на МГТ.

Информационните системи в реално време (ИСРВ) по принцип предоставят както информация в реално време, така и информация за разписанията на спирките, уебсайтове и мобилни устройства. Информацията в реално време може също така да се предоставя чрез интерактивни терминали и плазмени екрани на главни локации на трафик, като големи пазарни центрове, обществени сгради и др. Показваната информация е основно за времето на пристигане и проблеми с транспорта за деня, ако има такива.

Последното поколение ИСРВ включват оборудване за автоматизирано локализиране на превозното средство, което обикновено представлява GPS приемащо устройство, вградено във всеки автобус, радиопредавател и централен сървър, както и на спирките. Автобусът подава редовно информация за местоположението си или по изключение, когато достигне дадена точка или не я достигне в определеното време. Централният сървър обработва информацията от автобуса и я предава чрез друг радиопредавател към автобусните спирки. Тази информация може да се подава по заявка и към интернет страници или мобилни устройства.

Допълнителните приложения на системата са: 

1.Възможност за подаване на пътна информация посредством мобилни устройства чрез текстови съобщения (SMS).

2.Информация за градския транспорт от център за обслужване на клиенти/уебсайт.

3.Информация относно естеството и причините за закъснения, ако има такива.

4.Информация за превозените пътници по направления, линии и часове, и възможност за извеждането й в доклади и анализи.

5.Градски ТВ или радио информационен канал в МГТ.

6.Достъп до Интернет чрез безжична връзка в превозните средства на МГТ.

Поставените 119 информационни табла ИнфоБорд предоставят визуална и гласова информация за пътниците на спирките на масовия градски транспорт. Таблото е с гъвкава конфигурация, комбинира множество системи и намира широко приложение като мултимедийна и комуникационна платформа в разнообразни проекти.

Сърцето на ИнфоБорд е мощен индустриален контролер, вграден в LED дисплея, който отговаря за комуникацията с централния сървър, визуализирането на информацията на дисплея и изпращане на статуса си. Вградена в базовия модел ИнфоБорд е и точка за безжичен достъп, която може да осигурява WiFi HotSpot за пътниците в района на спирката. ИнфоБорд може да бъде оборудван с различни видове светодиодни дисплеи.

Последващото  надграждане на системата включва:

* свързаност на телематиката със системата за автоматично таксуване (включително електронни и „мобилни” билети);

* управление и контрол на трафика – светофари, информационни табели и т.н.;

* управление на системи за паркиране;

* управление на трафика и обществена информираност при масови прояви и събития;

* системи за разплащане на различни видове услуги в града – „градска карта за разплащане” – ползване на обществени велосипеди, паркиране и др.;

* системи за градско видео-наблюдение и опазване на обществения ред

 Екипът на Проекта

#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн