Местната власт да стане посредник между училището и бизнеса, предлагат социалистите

STZAGORA.NET
*
„Местната власт да влезе в ролята на посредник, медиатор, между училището и бизнеса, това е акцент в нашата програма”, заяви Валентина Бонева, водач на листата кандидати за общински съветници от Коалиция “БСП лява България – за Стара Загора” на среща по проблемите на образованието, организирана от Марияна Пенчева, кандидат за общински съветник, заедно с кандидата за кмет д-р Стефан Шишков.

Да дискутират проблеми на образованието дойдоха педагози от учебни заведения в община Стара Загора. Гости на срещата бяха Станислав Дмитриев – кмет на район Раменки в Москва, Алексей Карпухин – директор на 1434–то обединено училище в Москва и Ирина Орехова – зам.-директор на училище в Санкт Петербург.

„Ремонтите на училищата трябва да са насочени към живота и здравето на децата, към създаване на уют и красота” – категорична бе Марияна Пенчева, директор на СОУ „Максим Горки” в Стара Загора. По думите й ремонтът не е само саниране, а обновяване на санитарни възли, на училищните физкултурни салони и т.н. Според Пенчева трябва да се работи за съхраняване на училищата в малките населени места.

Кандидатът за кмет д-р Стефан Шишков пък акцентира върху връзката на училището с бизнеса. Той посочи парадокса, че бизнесът се оплаква от липса на кадри, а в същото време се закриват паралелки в професионални училища. Наложително е проектиране на нуждите на бизнеса в региона. „Затова трябва да се създаде специална комисия в новия Общински съвет, в която да влязат преподаватели и представители на бизнеса, за да има синхрон между подготовката и реализацията на кадрите” – обясни д-р Шишков. Той се обяви и срещу финансирането на частните училища от държавния бюджет, като направи паралел със същия проблем в здравеопазването. Подкрепи го и Валентина Бонева, според която, щом родители имат възможност да пращат децата си в частно училище, значи имат по-висок стандарт на живот и възможност сами да финансират обучението им. Тя коментира и проблема с отпадането на децата от училище. „Трябва да се направи все по-малко възможно отпадането от образование” – призова Бонева. По думите й общината трябва да поеме ангажимент за транспорта и на учениците от професионалните гимназии.

Изключителен интерес предизвика разказът на руския гост Алексей Карпухин, който представи работата на своето училище, в което се обучават 2700 деца. Годишната издръжка на всеки ученик е 3-4000 лева, има въведена картова система, чрез която родителите разбират кога детето им е влязло и излязло от училище, какво си е поръчало за обяд и т.н. В училището се използуват външни услуги, например за почистване, което излизало доста по-евтино от това да има чистачки на щат. Карпухин говори за структурата на руската образователна система и за реформата, която се провежда в момента в Русия, както и за грижата на районните администрации за учебните заведения на територията им и социалните им програми.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн