Нова глава от Старозагорските потайности: Разкопки разкриха част от загадъчната тунелна мрежа под града

STZAGORA.NET
*
Започналите нови археологически разкопки в центъра на Стара Загора, южно от Професионалната гимназия по облекло и хранене (ПГОХ), разкриха неочакван елемент от старозагорските потайности: масивен подземен тунел от железобетон с височина около 2 метра и ширина около метър и половина. При разчистването на терена тези дни е разрушена част от него (в посока север-юг), която е започвала с желязна врата. Този вход в тунела, който се вижда сега, води на изток.

Проверихме какво има в тунела. Под светлината на телефонните прожекторчета установихме, че след десетина метра навътре под работилниците на ПГОХ тунелът завива на юг, след това отново на изток, след това отново на юг, където е преграден. Подът е от суха пръст, с разпръснати тук-там по него бетонни отломки и камъни. По тавана се виждат вградени в бетона стари порцеланови изолиращи чашки за електрически проводници. В ъгъла на един от завоите има малка купчинка прашлясали празни бутилки от вино и коняк, плюс няколко стари електрически крушки.

Малко преди края на предпоследното коляно вдясно се отклонява друг, значително по-нисък и по-тесен тунел, чието предназначение не е ясно и в който човек може да влезе много трудно. Пътят към него е преграден с ръждясал железен парапет. Градската легенда твърди, че такива микро тунели, както и големи, кръстосват целия град на длъж и шир – от гарата до Аязмото, както и по хоризонтала. По-навътре в тясното отклонение не се вижда. Тази начупена структура говори, че тунелът е бил замислен като бомбоубежище, с цел препятстване на ударната вълна при евентуален взрив и разрушаване на част от него. В тази си част специално той вероятно е служел и като подход към противоатомното скривалище, каквото в близкия блок е на разположение и под опеката на Гражданска отбрана.

Свидетели неведнъж са писали през годините, че са влизали в старозагорските катакомби и са вървели дълго време из тях, като по пътя си са срещали само плъхове. Един от описаните входове е през района на мозайката на нулевия етаж на Централната поща. В старите тунели се е влизало през тухлени тунели, известни само на малцина запознати, прикрити на повърхността с каменни плочи. Директорът на Окръжния исторически музей в Стара Загора през 70-те години на ХХ век Димитър Николов пише в статия за тогавашния окръжен вестник “Септември”, че отсечки от тези тунели са намирани по улиците “Х.Д.Асенов”, “Отец Паисий”, “Д.Благоев” (сега “Цар Иван Шишман”) и Боруйград. Хората, влизали в тях, са излизали далеч от мястото на влизането. По онова време били проучени участъци с обща дължина около 150 метра. Единствената открита в тях находка била малка глинена паница, покрита със зелена глеч, датирана от 13-14 век. Димитър Николов изказва предположението, че тунелите са били строени или по римско време (II-IV век), или при възстановянането на града през 8 век.

Днешното археологическото проучване на мястото с тунела е с ръководител Атанас Атанасов от Регионалния исторически музей в Стара Загора. Мястото е в непосредствена близост до сградата на Общината. Паметливите старозагорци помнят, че навремето, когато се разчистваше терена за нея, там излезе голяма част от некропола на Августа Траяна с десетки антични гробове, в които бяха намерени интересни погребални дарове от стъкло. При сега стартиралите разкопки вече са се очертали три антични гроба, единият от които е със сводест “покрив”, а вторият е пресечен от яма от турския период на града. През следващите дни и седмици ще следим какво ще излезе този път.

Бел. ред.: Под Стара Загора има много тунели от различни периоди. Възможно е част от някои да са използвани по-късно, по време на Втората световна война, когато през тях е било прокарано електричество. Възможно е и някои отсечки да са разширени и укрепени с бетон. По темата рядко се пише и няма събрани напълно достоверни данни.
Разписание - градски транспорт >>>>

От основния тунел се отклонява по-малък

По-малкият тунел – от по-нисък ракурс

На това място големият тунел е пресечен от бетонна стена

#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн