30 винопроизводители идват на четвъртия пореден Фестивал на виното АВГУСТИАДА-2015 в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Успехът на фестивала е в уникалната му формула: вино, кулинарно изкуство, представени сред автентични артефакти от 8-хилядолетната история на Стара Загора и гарнирани с различни форми на съвременно изкуство. АВГУСТИАДА е единствения фестивал с такава самобитност, заяви на пресконференция днес Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора и един от организаторите на проявата.

За четвърти път т.г. на Фестивала на виното и културното наследство АВГУСТИАДА, който ще се проведе от 16 до 18 октомври в Стара Загора, си дават среща 30 елитни винопроизводители от България, Турция и Македония.

Стара Загора е един от малкото градове в България, които успяха да наложат винената култура. АВГУСТИАДА се нарежда в първата петица на най-добрите изложения у нас и е втора с международно участие, информира Галина Нифору, съорганизатор на Фестивала.

Тази година чуждестранен партньор е Република Турция, откъдето ще се представят изби от европейската част на страната – техния регион Тракия. За пръв път ще бъде представена изложба на младата турска художничка с български корен Ирен Чамлиджа, която е и автор на етикетите на винарска изба Чамлиджа.

Фестивалът ще се проведе по традиция на Античната улица и лапидариума в Регионалния исторически музей. Посетителите ще могат да дегустират различни вина и да участват в класирането чрез гласуване. И тази година ще има кулинарни изненади. Водещи български шефготвачи ще приготвят специалитетите си в специален гурме корнер.

Първият майсторски клас е на тема “Непознатите винени съкровища на Турция” и ще бъде воден от Мустафа Чамлиджа, собственик на едноименната винарна.

За пръв път т.г. ще има и майсторски клас “Светът на кафето”. Как да си приготвим кафе вкъщи, който ще бъде воден от Йордан Дъбов, единствения у нас лицензиран кафе-инструктор.

По време на Фестивала ще има и много съпътстващи прояви. На специалната конференция АВГУСТИАДА 2015 ще бъдат представени теми като виното и приключенския туризъм, винен туризъм на Балканите, представяне на книгата “Виното е всичко” на Вили Гълъбова и др.

Община Стара Загора, съорганизатор на фестивала, тази година ще го обогати с различни културни прояви. За пръв път пред старозагорци ще бъде представен ритуалът “Налагане на пелин” от любителски състави на село Змеево, известно навсякъде с качествения си пелин. Ще бъде представен и музикалният спектакъл “Гроздобер” от самодейци при Народно читалище “Климент Охридски”.

В последния ден ще бъдат раздадени и наградите на победителите в конкурса за най-добро вино.

Пресконференцията, с която стартира активната информационна кампания на АВГУСТИАДА, се проведе днес в Мол Галерия Стара Загора, партньор на събитието, където беше открит и промоционален шанд на фестивала. Освен това във фейсгрупата на мола ще се провеждат викторини с награди – вина от участниците в изложението. Активна промоционална кампания с такива награди ще се проведе и в радио Стара Загора, медиен партньор на фестивала.

Всичко за Фестивалa на виното и културното наследство АВГУСТИАДА можете да видите на сайта www.avgustiada.com. Видеовизитка – тук >>>.

(ТПП-Стара Загора)
Разписание - градски транспорт >>>>
#vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн