Български инженери с първа награда за световно постижение

STZAGORA.NET
*
Екипът обнови тръбопроводи с изключително големи размери по безизкопна технология*
*

Български инженери взеха първа награда за най-значима световна иновация в сферата на безизкопните технологии за периода 2014-2015 г. Екипът успява да обнови полуразрушени тръбопроводи с изключително големи размери в Казахстан. Специалистите получиха отличието NO-DIG Award от Международното общество за безизкопни технологии /ISTT/ на официална церемония в WOW Convention Center – Истанбул, Турция, на 29 септември.

Родните инженери са единствените, които приемат предизвикателството да реализират изключително сложния проект в град Жезказган, Република Казахстан – за рехабилитация на  тръбопроводи с изключително големи размери (с диаметър до 2240 мм). Над 50-годишните съоръжения с множество течове са разположени под сгради, което прави тяхната подмяна по традиционните изкопни методи невъзможна.

За възстановяване функционалността на стратегическите тръбопроводи, българският екип прилага безизкопната технология „Облицовка с втвърдяване на място”, известна още като „Феникс”. Специално за проекта, родните специалисти проектират и изработват всички машини и съоръжения, необходими за рехабилитацията на огромните съоръжения в казахстанския ТЕЦ като изпълняват проекта успешно и в срок.

Технологията „Феникс” представлява вмъкване в старата тръба на гъвкав ръкав с комбинирана структура от PET филц и стъклени влакна. Винилестерната смола, с която предварително е импрегниран ръкавът, се втвърдява веднага след неговото инсталиране в разрушения тръбопровод. Полученият ефект е нова структурно здрава тръба, на която старата изпълнява функцията на кофраж.

Повече от 15 години наградените инженери от България развиват и прилагат в практиката си безизкопни технологии за изграждане и за рехабилитация на подземни тръбопроводи. Собственикът на съоръженията в Казахстан се обръща към тях след години на търсене на решение за „спасяване” на тръбопроводите, които затрудняват нормалната работа на централата, застрашават живота на работещите в нея хора и са причина за икономически загуби.

NO-DIG Award (Награда „Без изкоп”) е учредена през 1986 г. от Международното общество за безизкопни технологии (www.istt.com) – единствената в света организация на академични среди, производители и изпълнители в сферата на безизкопните технологии. Отличието се връчва за постижения в 4 различни категории, свързани с развитието и приложението на безизкопните технологии по света:

-         академични изследвания, обучение

-         изпълнен проект по безизкопна технология

-         нова машина, инструмент, система или технология

-         доклад/ проучване от студент или млад професионалист от академичната сфера

 

Наградата NO-DIG бе връчена на Стефан Желязков, председател на българска асоциация за безизкопни технологии (www.batt-bg.org) и изпълнителен директор на наградената българска компания „Строителна механизация АД - Казанлък   (www.cm-bg.eu ).

Видео може да изгеглите от: ftp://212.75.25.3

Снимка 1: Връчване на наградата No-Dig 2015 на „Строителна механизация” АД
Снимка 2: Проектът в Казахстан (Рехабилитация на тръбопровод ф2240 мм)

*Безизкопни технологии” е обобщаващо наименование на група технологии за изграждане на нови тръбопроводи или рехабилитация на вече съществуващи с минимални или без никакви изкопни дейности. Тези технологии предоставят възможности да се монтират или рехабилитират по-евтино и по-бързо тръбопроводи за газ, вода, канализации и др. без да се ограничава автомобилния трафик, с минимални рискове за съществуващата инфраструктура в района, с минимално влияние върху околната среда, в практически всякакви почвени условия и под най-разнообразни препятствия, като пътни артерии, ЖП линии, сгради, реки, канали, на голяма дълбочина и т.н. Повече – тук >>>>.
Разписание - градски транспорт >>>>
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн