Стара Загора изпраща за Африка последните циркови лъвове у нас

STZAGORA.NET
*
След влязлата в сила забрана да се използват в циркови представления диви бозайници, последните циркови лъвове у нас тръгнаха от зоопарка в Стара Загора към своя нов дом – резервата „Шамуари“ в Африка.

Старозагорската зоологическа градина два месеца полагаше грижи за тях по проект на английската фондация „Борн фри”, която осигури изхранването им. Осемгодишните Блеки и Жора са родени в Разград, след което стават циркови артисти.

Животните бяха открити край София, в двора на бивш цирков дресьор, затворени в желязна клетка с размери 2,5 м/2,5 м. Те укрепнаха и се адаптираха успешно в зоокъта на Стара Загора и привикнаха към новия начин на живот под наблюдението на доц. Радослав Михайлов. По преценка на специалистите сега те са готови да заживеят на свобода.

Преместването им в резервата „Шамуари“ организираха експерти на дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ, със съдействието на британската организация за защита на дивите животни „Born Free“. Животните ще бъдат транспортирани до летище Бургас, откъдето в събота ще отпътуват за Лондон, а после за Йоханесбург, Южна Африка. В пътуването си лъвовете ще бъдат придружавани от д-р Йохан Юберт, известен като „лекарят на големите котки“ от „Анимъл планет“. Преместването се осъществява със съдействието на фондация „Четири лапи“ и „Зелени Балкани“.

Близо 400 животни се отглеждат в старозагорската зоологическа градина, която е разположена живописно в естествена природна среда и се вписва атрактивно в ландшафта на парк „Митрополит Методи Кусев”, наричан от старозагорци Аязмото. На 28 февруари 2015 г. се навършиха 120 години от първата кампания по залесяването на почти голия “Ахмак баир”, организирана от старозагорския митрополит.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн