Областният управител Г.Ранов разговаря по екопроблеми с директора на на РИОСВ-Стара Загора д-р Петя Папазова

STZAGORA.NET
*
В Областната администрация днес се състоя ежемесечната работна среща между областния управител инж. Георги Ранов и директора на РИОСВ-Стара Загора д-р Петя Папазова.

Областният управител поиска информация за хода на контролните проверки на територията на областта, за замърсеността на въздуха и предприетите мерки, както и за изправността на мобилните лаборатории, които трябва да реагират при спешни ситуации.

Д-р Папазова отчете, че за периода от 1 август до 23 септември 2015 г. на територията на област Стара Загора са извършени 96 контролни проверки на 89 обекта. От тях 57 са планирани, 39 извънредни – по изпълнение на дадени предписания, по подадени заявления за разрешения за дейности с отпадъци по Закона за управление на отпадъците, за регистрация по Закона за биологичното разнообразие, по писма на МОСВ, ИАОС, ОД на МВР или общини.

17 от извършените извънредни проверки са по постъпили сигнали на граждани на „зелен” телефон или на електронна поща. Най-често сигналите са за замърсяване на компонентите на околната среда или за бедстващи птици. Бедстващите птици постъпват в Спасителен център на „Зелени Балкани”, поясни д-р Папазова. След възстановяването им по предложение на управителя на Центъра и с писмено разпореждане те се освобождават в естествена им среда, а това са на местата, на които са намерени, допълни директора на РИОСВ. Стана ясно, че за периода са освободени 93 птици, като най-голям е броят на екземплярите от видовете блед бързолет, домашна кукумявка, чухал и белошипа ветруша.

Плод на огромни усилия, положени от директора на зоологическата градина в Стара Загора и на експерти от МОСВ, е издаденият през август лиценз на Зоопарк Стара Загора от МОСВ, припомни д-р Папазова.

За периода в област Стара Загора за установени нарушения на нормативната база са съставени и връчени 8 акта и 4 наказателни постановления на юридически лица.
#vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн